Περιοδική έκθεση του Δήμου Θηβαίων στο ΒΧΜ για τον Θεόδωτο Π. Βρυζάκη

Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 200 ετών από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο ενέταξε και φιλοξενεί επετειακή εκδήλωση του Δήμου Θηβαίων για τον ζωγράφο Θεόδωρο Π. Βρυζάκη, συνοδευόμενη από περιοδική έκθεση με τίτλο «Θεόδωρος Βρυζάκης και η εικόνα της Ελλάδας μέσα από τα μάτια των καλλιτεχνών» και παρουσίαση προτομής του ζωγράφου, έργο του Θηβαίου γλύπτη Δημήτρη Δήμου.

Υψηλοί προσκεκλημένοι της εκδήλωσης του Δήμου Θηβαίων, η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και θα πραγματοποιηθεί στις 28 Ιουνίου και ώρα 20:30 στον αύλειο χώρο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, θα είναι ο μακαριώτατος αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμος, ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας, κ. Γεώργιος, η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», κ. Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη, εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας και της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης. Την εκδήλωση συντονίζει ο δημοσιογράφος, Αλέξης Διακόπουλος και είναι με προσωπικές προσκλήσεις από το Δήμο Θηβαίων.

Κατά τη διάρκεια της ίδιας εκδήλωσης θα γίνουν τα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης «Θεόδωρος Βρυζάκης και η εικόνα της Ελλάδας μέσα από τα μάτια των καλλιτεχνών», με έργα της Φιλελληνικής Συλλογής Μιχάλη και Δήμητρας Βαρκαράκη και της συλλογής Ευάγγελου και Κατίγκως Αγγελάκου. Η έκθεση, της οποίας την καλλιτεχνική επιμέλεια, όπως και του συνόλου της εκδήλωσης, έχει η ιστορικός τέχνης Δρ. Μαράη Γεωργούση, εκτός των ζωγραφικών έργων, δύο από τα οποία είναι του Θεόδωρου Π. Βρυζάκη, ενώ τα υπόλοιπα αφορούν σε φιλελληνικά θέματα καλλιτεχνών του 19ου αιώνα, θα περιλαμβάνει και κειμήλια της οικογένειας Βρυζάκη, ευγενική παραχώρηση της κ. Βασιλικής Βρυζάκη, απογόνου του μεγάλου ζωγράφου. Θα ακολουθήσει ρεσιτάλ φιλελληνικής μουσικής «Η φωνή, το πιάνο και η Ελλάδα» με σοπράνο την κ. Βασιλική Καραγιάννη, τενόρο τον κ. Γιάννη Βρυζάκη και τον Μάριο Καζά στο πιάνο.

Επίσης οι προσκεκλημένοι θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο με θεατρικό δρώμενο, αφιερωμένο στη ζωή του Βρυζάκη και σε σύλληψη και σκηνοθεσία του αρχαιολόγου, Θανάση Παπαγεωργίου.

Η περιοδική έκθεση, η οποία θα διαρκέσει ένα μήνα, θα είναι επισκέψιμη για το κοινό από την Τρίτη 29 Ιουνίου 2021 έως και την Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021.