Υπέρ Πίστεως και Πατρίδος - Η συμβολή της Εκκλησίας στον Αγώνα του 1821

Η Ειδική Συνοδική Επιτροπή επί της Ακαδημίας Εκκλησιαστικών Τεχνών της Εκκλησίας της Ελλάδος, σε συνεργασία με το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, διοργανώνει την Έκθεση "ΥΠΕΡ ΠΙΣΤΕΩΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΔΟΣ – Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ 1821", η οποία περιλαμβάνει ιστορικά κειμήλια φυλασσόμενα σε Ιερούς Ναούς, Ιερές Μονές και εκκλησιαστικά Μουσεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, στην Ιερά Μονή Ιβήρων του Αγίου Όρους, στις συλλογές του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου καθώς και στις ιδιωτικές συλλογές των †Βασίλη Κορκολόπουλου, Ντίνου Νοταρά και Μιχαήλ-Μάριου Σκούλλου.

Η Έκθεση έχει στόχο την ανάδειξη της συμβολής της Εκκλησίας στην Εθνεγερσία του 1821 και του ρόλου Αυτής ως σημαντικού παράγοντα διαφύλαξης της εθνικής ταυτότητας των Ελλήνων.

Τον Αγιασμό των Εγκαινίων της Έκθεσης τέλεσε χθες (8 Φεβρουαρίου 2022 και ώρα 18.00) με περιορισμένο αριθμό προσκλήσεων, λόγ? των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών & πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, παρουσία της Α.Ε. Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Η έκθεση από σήμερα, 9 Φεβρουαρίου, έως και τη Δευτέρα 30 Μαΐου 2022 και κατά τις ώρες λειτουργίας του Μουσείου, θα είναι ανοικτή για το ευρύ κοινό στον όροφο του κεντρικού κτηρίου (Μέγαρο Δούκισσας της Πλακεντίας) τηρουμένων, φυσικά, όλων των ενδεδειγμένων υγειονομικών μέτρων κατά της μετάδοσης του κορωνοϊού. Ως εκ τούτου, η είσοδος θα επιτρέπεται μόνο με την επίδειξη του σχετικού πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης, σύμφωνα με τις ισχύουσες σχετικές εγκυκλίους.