Μόνιμη Έκθεση Μουσείου Λαογραφίας και Ιστορίας Τέχνης Ορεστιάδας και Περιφέρειας

Στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου εκτίθενται κειμήλια των πρώτων οικισμών της Νέας Ορεστιάδας, προσφύγων από το Καραγάτς, την Αδριανούπολη της Ανατολικής Θράκης, που ανήκουν σήμερα στην Τουρκία. Τα εκθέματα καλύπτουν τη χροινκή περίοδο 1800 - 1950.

Σκοπός της μόνιμης έκθεσης είναι οι επισκέπτες να γνωρίσουν την ιστορία της περιοχής, την παράδοσή της, τις παραδοσιακες θρακιώτικες φορεσιές, τα γεωργικά εργαλεία της περιοχής, τα επαγγελματικά εργαλεία, τα εκκλησιαστικά σκεύη των προσφύγων, τα παραδοσιακά μουσικά όργανα της περιοχής και το αστικό θρακιώτικο δωμάτιο.

Π. Μαυρίδης

Ενότητες της Έκθεσης

1. Ίδρυση της Νέας Ορεστιάδας το έτος 1923: Ιστορικές φωτογραφίες απ' την ίδρυση της Νέας Ορεστιάδας, βοϊδάμαξα φορτωμένη με την οικοσκευή των προσφύγων(μπαούλα,κούνια, εικονίσματα,πινακοτή, κουπάνα ζυμώματος, φτιάρια,τσιότρες,τσαρούχια, γεωργική παραγωγη και πολλά άλλα.
2. Έκθεση γεωργικών εργαλείων: Ξύλινα άροτρα, σιδηρένια άροτρα, σβάρνα, ντουκάνα, αχυρουφάγια, κόσκινα, ξύλινος γρύλος, αξίνες και εργαλεία πεταλωτή.
3. Έκθεση επαγγελματικών εργαλείων: Επαγγελματικοί μύλοι του καφέ, μύλοι μπαχαρικών, καντάρια, ζυγαριές, εργαλεία του σιδερά, εργαλεία του τσαγγάρη.
4. Έκεθση με αυθεντικές θρακιώτικες φορεσιές, αγροτικές κα αστικές: Αστικές παραδοσιακές φορεσιές Αδριανούπολης-Κάραγατς, Νέας Βύσσας, Μάριδων, Γκαγκαβούζιδων, περιοχής Διδυμοτείχου, Πενταλόφου και Πετρωτών Ν. Ορεστιάδας.
5. Εκκλησιαστικά σκεύη από την Ανατολική Θράκη: Αναλόγια ιεροψαλτών, κολυμβήθρα
6. Έκθεση σκευών οικιακής χρήσης.