Μόνιμη έκθεση Βυζαντινής Συλλογής Αρχαιολογικού Μουσείου Φλώρινας

Το 1989 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Φλώρινας ιδρύθηκε η Βυζαντινή Συλλογή, ως διαρκής έκθεση με θέμα "Πρέσπες. Μνημεία και Τέχνη". Τα αντικείμενα που εκτίθενται προέρχονται από την περιοχή των Πρεσπών και χρονολογούνται από το 10ο έως το 18ο αι. Η ανάγκη για την ίδρυση της συλλογής συνδέθηκε με τη διεξαγωγή ανασκαφικών εργασιών, αλλά και εργασιών συντήρησης στα βυζαντινά μνημεία των Πρεσπών. Από τις παραπάνω δραστηριότητες προέκυψε το εκθέσιμο υλικό του χώρου. Ανάμεσα στα εκθέματα ξεχωρίζουν οι αποτοιχισμένες τοιχογραφίες της βασιλικής του Αγίου Αχιλλείου.

Η Συλλογή στεγάζεται σε μια επιμήκη σχήματος "γάμμα" αίθουσα του άνω ορόφου του Αρχαιολογικού Μουσείου της Φλώρινας. Ο χώρος, που έχει εμβαδό 146 τ.μ., επιμερίζεται σε πέντε ενότητες. Στην πρώτη δίνεται πληροφοριακό εποπτικό υλικό για τα μνημεία και την ιστορία των Πρεσπών, κεραμική κούπα, εκκλησιαστικό βιβλίο και μικροαντικείμενα. Στη δεύτερη ενότητα εκτίθενται ευρήματα από τα βυζαντινά μνημεία των Πρεσπών, όπως τμήμα ξυλογλύπτου από το ασκηταριό της Μεταμόρφωσης και δύο βημόθυρα από τον ιερό ναό του Αγίου Αθανασίου στον Άγιο Γερμανό. Στην τρίτη ενότητα εκτίθεται η αρχιτεκτονική γλυπτική της βασιλικής του Αγίου Αχιλλείου και στην τέταρτη ενότητα δύο προθήκες με μικρά ευρήματα από την ανασκαφή της βασιλικής. Τέλος η πέμπτη ενότητα είναι αφιερωμένη στις αποτοιχισμένες τοιχογραφίες από τη βασιλική του Αγίου Αχιλλείου και από το ναό του Αγίου Δημητρίου Μικρής Πρέσπας. Όλα τα εκθέματα συνοδεύονται από εποπτικό υλικό (χάρτες, αφίσσες, κείμενα, σχέδια) με σύντομα, κατατοπιστικά κείμενα.

Η έκθεση διοργανώθηκε από την 11η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων με τη συμπαράσταση του Υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης, ως συμβολή σε μια πόλη με ιστορική και πολιτισμική παρουσία στο σύγχρονο ελλαδικό χώρο.Για την οργάνωση της Έκθεσης συνεργάστηκαν η αρχιτέκτονας της 11ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Κλ. Θεολογίδου και οι αρχαιολόγοι της 11ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Δ. Ευγενίδου, Ι. Κανονίδης, Θ. Παπαζώτος, Γ. Παπαζώτου και Αικ. Τσανανά.

Σύμφωνα με τους οργανωτές της έκθεσης η πόλη της Φλώρινας αποτελεί τη φυσική είσοδο στο χώρο των Πρεσπών. Η έκθεση αυτή φιλοδοξεί να είναι μια άλλη είσοδος για τον καθένα που θα θελήσει να έχει κάποια πληροφόρηση για τα Μνημεία των Πρεσπών και την τέχνη τους.

Μελίνα Παϊσίδου, αρχαιολόγος

Ωράριo: