|
|
|
Η νέα μόνιμη έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Χίου με τίτλο "Χίος τ' έναλος πόλις Οινοπίωνος" εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο του 1999 και περιλαμβάνει τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα της τέχνης και της καθημερινής ζωής στο νησί από την Τελική Νεολιθική περίοδο έως την ύστερη Ρωμαιοκρατία. Τα εκθέματα του Μουσείου προέρχονται από τις σωστικές ανασκαφές της Εφορείας σε οικόπεδα ιδιωτών και στα πλαίσια δημόσιων έργων, από τις συστηματικές ανασκαφές της Αγγλικής Αρχαιολογικής Σχολής στο Εμποριό, στα Φανά, στο Άγιο Γάλας, στα Δότια και στον Κοφινά, από τις ανασκαφές της Αρχαιολογικής Εταιρείας στο Ριζάρι και στα Φανά, από περισυλλογή του έκτακτου επιμελητή Στεφάνου και από παραδόσεις ιδιωτών.
Η έκθεση σχεδιάστηκε και οργανώθηκε με βάση το είδος και το υλικό των αντικείμενων, διατηρώντας παράλληλα τη χρονολογική ακολουθία, ώστε να τονισθεί η μεγάλη παράδοση των χιακών εργαστηρίων γλυπτικής, κοροπλαστικής, κεραμικής και μεταλλοτεχνίας από τον 8ο αι. π.Χ. έως τον 4ο αι. μ.Χ., ενώ τα ευρήματα των προϊστορικών χρόνων αποτέλεσαν ξεχωριστή εκθεσιακή ενότητα. Ο χωρισμός των εκθεμάτων κατά κατηγορίες επιτυγχάνεται και με το διαφορετικό χρώμα σε κάθε αίθουσα (κίτρινο, καφέ, μπλε ηλεκτρικ). Στην αίθουσα των προϊστορικών ο επισκέπτης ακολουθεί κυκλική πορεία, καθώς οι προθήκες είναι συνεχόμενες στους τοίχους, ενώ στο κέντρο μια οκταγωνική προθήκη φιλοξενεί τα μυκηναϊκά ευρήματα από το Εμποριό. Στη δεύτερη αίθουσα τα ελεύθερα γλυπτά τοποθετήθηκαν κυκλικά, ώστε να εξασφαλίζεται ο διάλογος της μεγάλης πλαστικής με τα ειδώλια στις προθήκες, αφού και τα δύο είδη εκτέθηκαν κατά χρονολογική περίοδο στον ίδιο χώρο. Οι επιγραφές και οι ενεπίγραφες επιτύμβιες στήλες φιλοξενούνται σε ιδιαίτερη αίθουσα. Στον ίδιο χώρο τονίζεται και η ιδιαιτερότητα του νησιού στη διακίνηση του εξαιρετικού χιακού οίνου με την παρουσίαση όλης της σειράς εξέλιξης των αμφορέων από τον 7ο έως τον 3ο αι. π.Χ. Η τέταρτη αίθουσα διαιρείται, με την κατάλληλη τοποθέτηση των προθηκών, σε δύο μέρη, εκ των οποίων το πρώτο καταλαμβάνουν τα εργαστήρια κεραμικής, υαλουργίας και ανάγλυφων πίθων, ενώ το δεύτερο η μεταλλοτεχνία, τα νομίσματα και η μικροτεχνία. Η αίθουσα με τα αρχιτεκτονικά μέλη κτηρίων επιτρέπει τη θέαση στον αύλειο χώρο, όπου επίσης εκτίθενται δείγματα αρχιτεκτονικής.
Με αυτόν τον τρόπο ο επισκέπτης, βοηθούμενος από το πλούσιο εποπτικό υλικό, γνωρίζει την τέχνη της αρχαίας Χίου, κατανοεί την ιστορία και την τοπογραφία του νησιού και συνειδητοποιεί το ρόλο που αυτό διαδραμάτισε κατά την αρχαιότητα.
|