Χίος τ' έναλος πόλις Οινοπίωνος

Εκθέματα προϊστορικών χρόνων στην αίθουσα I
Η νέα μόνιμη έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Χίου με τίτλο "Χίος τ' έναλος πόλις Οινοπίωνος" εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο του 1999 και περιλαμβάνει τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα της τέχνης και της καθημερινής ζωής στο νησί από την Τελική Νεολιθική περίοδο έως την ύστερη Ρωμαιοκρατία. Τα εκθέματα του Μουσείου προέρχονται από τις σωστικές ανασκαφές της Εφορείας σε οικόπεδα ιδιωτών και στα πλαίσια δημόσιων έργων, από τις συστηματικές ανασκαφές της Αγγλικής Αρχαιολογικής Σχολής στο Εμποριό, στα Φανά, στο Άγιο Γάλας, στα Δότια και στον Κοφινά, από τις ανασκαφές της Αρχαιολογικής Εταιρείας στο Ριζάρι και στα Φανά, από περισυλλογή του έκτακτου επιμελητή Στεφάνου και από παραδόσεις ιδιωτών.

Η έκθεση σχεδιάστηκε και οργανώθηκε με βάση το είδος και το υλικό των αντικείμενων, διατηρώντας παράλληλα τη χρονολογική ακολουθία, ώστε να τονισθεί η μεγάλη παράδοση των χιακών εργαστηρίων γλυπτικής, κοροπλαστικής, κεραμικής και μεταλλοτεχνίας από τον 8ο αι. π.Χ. έως τον 4ο αι. μ.Χ., ενώ τα ευρήματα των προϊστορικών χρόνων αποτέλεσαν ξεχωριστή εκθεσιακή ενότητα. Ο χωρισμός των εκθεμάτων κατά κατηγορίες επιτυγχάνεται και με το διαφορετικό χρώμα σε κάθε αίθουσα (κίτρινο, καφέ, μπλε ηλεκτρικ). Στην αίθουσα των προϊστορικών ο επισκέπτης ακολουθεί κυκλική πορεία, καθώς οι προθήκες είναι συνεχόμενες στους τοίχους, ενώ στο κέντρο μια οκταγωνική προθήκη φιλοξενεί τα μυκηναϊκά ευρήματα από το Εμποριό. Στη δεύτερη αίθουσα τα ελεύθερα γλυπτά τοποθετήθηκαν κυκλικά, ώστε να εξασφαλίζεται ο διάλογος της μεγάλης πλαστικής με τα ειδώλια στις προθήκες, αφού και τα δύο είδη εκτέθηκαν κατά χρονολογική περίοδο στον ίδιο χώρο. Οι επιγραφές και οι ενεπίγραφες επιτύμβιες στήλες φιλοξενούνται σε ιδιαίτερη αίθουσα. Στον ίδιο χώρο τονίζεται και η ιδιαιτερότητα του νησιού στη διακίνηση του εξαιρετικού χιακού οίνου με την παρουσίαση όλης της σειράς εξέλιξης των αμφορέων από τον 7ο έως τον 3ο αι. π.Χ. Η τέταρτη αίθουσα διαιρείται, με την κατάλληλη τοποθέτηση των προθηκών, σε δύο μέρη, εκ των οποίων το πρώτο καταλαμβάνουν τα εργαστήρια κεραμικής, υαλουργίας και ανάγλυφων πίθων, ενώ το δεύτερο η μεταλλοτεχνία, τα νομίσματα και η μικροτεχνία. Η αίθουσα με τα αρχιτεκτονικά μέλη κτηρίων επιτρέπει τη θέαση στον αύλειο χώρο, όπου επίσης εκτίθενται δείγματα αρχιτεκτονικής.

Με αυτόν τον τρόπο ο επισκέπτης, βοηθούμενος από το πλούσιο εποπτικό υλικό, γνωρίζει την τέχνη της αρχαίας Χίου, κατανοεί την ιστορία και την τοπογραφία του νησιού και συνειδητοποιεί το ρόλο που αυτό διαδραμάτισε κατά την αρχαιότητα.

Θάλεια Κυριακοπούλου, αρχαιολόγος

1) Εκθέματα προϊστορικών χρόνων
Συλλογή κεραμικής από τη Νεολιθική έως την Εποχή του Χαλκού από το Άγιο Γάλας, τα Δότια και το Εμποριό (ΑΙΘ.Ι).
2) Σχολή χιακής γλυπτικής και εργαστήριο κοροπλαστικής
Κόρες, εγχάρακτες στήλες, ανάγλυφα, αγάλματα, πορτραίτα και ειδώλια από την αρχαϊκή περίοδο έως τη ρωμαιοκρατία (ΑΙΘ.ΙΙ).
3) Επιγραφές, επιτύμβιες ενεπίγραφες στήλες και χιακοί αμφορείς
Επιγραφές από τους κλασικούς έως τους ρωμαϊκούς χρόνους, επιτύμβιες ενεπίγραφες στήλες των ελληνιστικών χρόνων, συλλογή χιακών αμφορέων από τον 7ο έως το 3ο αι. π.Χ. (ΑΙΘ.ΙΙΙ).
4) Εργαστήρια κεραμικής, υαλουργίας και ανάγλυφων πίθων
Χιακή και εισηγμένη κεραμική από τους γεωμετρικούς έως τους ρωμαϊκούς χρόνους, υάλινα αγγεία, ανάγλυφοι πίθοι (ΑΙΘ.IV).
5) Εργαστήρια μεταλλοτεχνίας, νομισμάτων και μικροτεχνίας
Χάλκινα ευρήματα, χιακά νομίσματα, σφραγίδες, χρυσά κοσμήματα (ΑΙΘ.IV).
6) Δείγματα χιακής αρχιτεκτονικής
Αρχιτεκτονικά μέλη από δημόσια και ιδιωτικά κτήρια της Χίου (ΑΙΘ.V & ΑΥΛΗ).

Ωράριo:
Χειμερινό: Από 1η Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου 2010:
08:30-15:00
Ο αύλειος χώρος του Μουσείου Χίου
Τάφος "μακεδονικού τύπου" στον αύλειο χώρο του Μουσείου Χίου
Εκθέματα προϊστορικών χρόνων στην αίθουσα Ι
Μερική άποψη της αίθουσας ΙΙ με προθήκη ειδωλίων
Μερική άποψη της αίθουσας ΙΙ με αρχαϊκή πλαστική
Μερική άποψη της αίθουσας ΙΙ με εγχάρακτες στήλες, πορτραίτα και αγάλματα ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων
Άποψη της αίθουσας ΙΙΙ με επιγραφές και επιτύμβιες στήλες
Χιακοί αμφορείς από την αίθουσα ΙΙΙ