Νάπη, πόλις Λέσβου

Μερική άποψη της αίθουσας με τη λαογραφική συλλογή
Η Αρχαιολογική-Λαογραφική Συλλογή με τίτλο «Νάπη, πόλις Λέσβου» εγκαινιάστηκε το Σεπτέμβριο του 2001 στον ισόγειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου της Νάπης. Ο χώρος παραχωρήθηκε από την ομώνυμη Κοινότητα για να εξασφαλιστεί η προστασία και η ανάδειξη των αρχαίων αρχιτεκτονικών μελών, που ήταν μέχρι τότε διάσπαρτα στην αγροτική περιφέρεια της Νάπης, αλλά και για να προβληθεί η λαϊκή παράδοση της περιοχής μέσω των καθημερινών χρηστικών αντικειμένων των κατοίκων του χωριού.

Με τη δημιουργία της Συλλογής ικανοποιήθηκε η μακροχρόνια επιθυμία των κατοίκων της Κοινότητας να παραμείνουν τα αρχαία λείψανα στον απομακρυσμένο οικισμό τους, ώστε αυτός να αναβαθμιστεί πολιτιστικά και οικονομικά. Παράλληλα, η παρουσίαση αρχαίων και παραδοσιακών αντικειμένων στον ίδιο χώρο τονίζει την ιστορική διαδρομή και τη συνέχεια της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου από την αρχαιότητα έως τους νεότερους χρόνους.

Για τις ανάγκες της έκθεσης χρησιμοποιήθηκαν και οι τρεις αίθουσες του ισόγειου χώρου, που χρωματίστηκαν διαφορετικά (μπλε ηλεκτρίκ και κίτρινο), ώστε να επιτυγχάνεται ο διαχωρισμός των δύο θεματικών ενοτήτων. Στη μια αίθουσα φιλοξενούνται πέντε άριστα διατηρούμενα αιολικά κιονόκρανα, που μεταφέρθηκαν από τον αύλειο χώρο του ναϊδρίου του Ταξιάρχη, το οποίο βρίσκεται στη θέση Τρουλωτή της αγροτικής περιφέρειας της Νάπης. Το ναΐδριο είναι κτισμένο επάνω στα ερείπια βασιλικής των παλαιοχριστιανικών χρόνων, γνωστής ως Βασιλικής Κλομιδάδου. Μαζί με τα κιονόκρανα εκτίθενται αρράβδωτοι σφόνδυλοι και βάσεις κιόνων, που περισυνελέγησαν από αγροκτήματα και εξωκλήσια της περιοχής. Τα αρχιτεκτονικά μέλη της Συλλογής προέρχονται από τον γειτονικό περίπτερο ναό της Κλοπεδής, η τελευταία φάση του οποίου χρονολογείται στα μέσα του 6ου αι. π.Χ., καθώς ομοιάζουν ως προς τη μορφή, το υλικό, την τεχνική κατασκευής και τις διαστάσεις με ανάλογα μέλη που βρέθηκαν κατά χώραν.

Στις άλλες δύο αίθουσες εκτέθηκε η Λαογραφική Συλλογή, που πρόθυμα προσέφεραν οι κάτοικοι της Νάπης. Χρηστικά και μαγειρικά σκεύη, αγροτικά εργαλεία, παραδοσιακές ενδυμασίες, έπιπλα, εξαρτήματα και στολίδια ζώων ζωντανεύουν την καθημερινή ζωή, τις συνήθειες, τις ασχολίες και τον τρόπο διασκέδασης των κατοίκων του οικισμού.

Τη συλλογή συμπληρώνει ο μοναδικός πίνακας του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ, με τοπίο της αλησμόνητης Σμύρνης, που είχε δωρίσει στο Σχολείο της Νάπης ο κοινοτάρχης Παλαιολόγος Καραγιάννης.

Η έκθεση εμπλουτίζεται από φωτογραφίες, χάρτες, επεξηγηματικές πινακίδες και ενημερωτικό έντυπο.

Θάλεια Κυριακοπούλου, αρχαιολόγος

1) Αρχαιολογική Συλλογή.
2) Λαογραφική Συλλογή.

Εκθέματα έκθεσης ανά θεματική ενότητα:
1) Αιολικά κιονόκρανα, αρράβδωτοι σφόνδυλοι και βάσεις κιόνων αρχαϊκών χρόνων από τραχείτη λίθο, που προέρχονται από την αγροτική περιφέρεια της Νάπης.
2) Παραδοσιακά σκεύη καθημερινής χρήσης, εργαλεία, ενδυμασίες, εξαρτήματα ζώων από δωρεές των κατοίκων της Νάπης.

Εισιτήρια:
Ολόκληρο: €2, Μειωμένο: €1