Μυκηναϊκή Συλλογή

Αίθουσα 4. Έκθεση Μυκηναϊκών Αρχαιοτήτων
Το μεγαλύτερο μέρος της Συλλογής Προϊστορικών Αρχαιοτήτων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου αποτελούν τα ευρήματα, που χρονολογούνται στην Ύστερη Εποχή του Χαλκού, περίοδο του λαμπρού μυκηναϊκού πολιτισμού. Στην έκθεση παρουσιάζονται αντικείμενα κυρίως από τα μεγάλα κέντρα της Αργολίδας και ιδιαίτερα από τις Μυκήνες, από τη Μεσσηνία, τη Λακωνία, την Αττική και άλλες περιοχές της Ελλάδας. Πρόκειται για ευρήματα κάθε είδους, που προέρχονται κυρίως από τάφους και σπανιότερα από οικιστικά σύνολα, και χρονολογούνται από το 1600 π.Χ. έως το 1100 π.Χ. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή ενότητα αποτελεί το σημαντικό σύνολο των πολύτιμων κτερισμάτων των βασιλικών τάφων των Μυκηνών, που ανέσκαψε ο Ερρίκος Σλήμαν στο τέλος του 19ου αιώνα.

Η έκθεση καταλαμβάνει τη μεγάλη κεντρική αίθουσα 4 στο ισόγειο του μουσείου και τη μικρή παράπλευρη αίθουσα 3. Τα εκθέματα παρουσιάζονται τόσο χρονολογικά όσο και κατά τόπο προέλευσης. Ο επισκέπτης εισάγεται στο μυκηναϊκό πολιτισμό με το εποπτικό υλικό για τον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών και το ιστορικό των ανασκαφών των ταφικών περιβόλων, ενώ στη συνέχεια μπορεί να γνωρίσει την εξέλιξη του μυκηναϊκού πολιτισμού και τον τρόπο έκφρασής του στις διάφορες περιοχές της Ελλάδας, τις σχέσεις των μυκηναϊκών κέντρων με άλλες περιοχές, την εμφάνιση της πρώτης γραφής. Το πλούσιο εποπτικό υλικό συμπληρώνουν τα δύο προπλάσματα των ακροπόλεων των Μυκηνών και της Τίρυνθας.

Ελένη Παπάζογλου-Μανιουδάκη, αρχαιολόγος

- Ταφικοί Κύκλοι Α και Β των Μυκηνών (αίθουσα 4)
Από τα σημαντικότερα εκθέματα του μουσείου είναι τα πολύτιμα κτερίσματα των βασιλικών τάφων των Μυκηνών, του Ταφικού Κύκλου Α, που ανέσκαψε ο Ερρίκος Σλήμαν στο τέλος του 19ου αιώνα και του Ταφικού Κύκλου Β, που ανασκάφηκε κυρίως από τους Ι. Παπαδημητρίου και Γ. Μυλωνά. Η έκθεση των ευρημάτων ξεκινάει με τις επιτύμβες στήλες που κοσμούσαν τους βασιλικούς τάφους, ενώ τα κτερίσματα αποτελούν την πιο εντυπωσιακή εικόνα της αίθουσας: οι μοναδικές χρυσές προσωπίδες, χάλκινα και περίτεχνα όπλα, ρυτά από αυγό στρουθοκαμήλου, ελέφαντινα και λίθινα αντικείμενα, πήλινα και μεταλλικά αγγεία και σκεύη, κοσμήματα από ημι-πολύτιμους λίθους και πολύτιμα μέταλλα.

- Μυκηναϊκές ακροπόλεις Μυκηνών, Τίρυνθας και Πύλου (αίθουσα 4)
Τα εκθέματα εδώ περιλαμβάνουν αντικείμενα από το ανάκτορο και τις οικίες έξω από την ακρόπολη των Μυκηνών, από την ακρόπολη της Τίρυνθας και από το ανάκτορο της Πύλου, όπου παρουσιάζεται και μέρος του σημαντικότατου αρχείου πινακίδων της Γραμμικής Β γραφής, της πρώτης ελληνικής γραφής. Ξεχωρίζουν οι τοιχογραφίες των Μυκηνών και της Τίρυνθας, με απεικονίσεις πομπής αρμάτων και κυνηγίου κάπρου, και οι σφραγιδόλιθοι με παραστάσεις κυρίως θρησκευτικού περιεχομένου. Εδώ παρουσιάζονται και οι σχέσεις των Μυκηνών με το εξωτερικό, μέσα από αντικείμενα εισηγμένα από την Κύπρο, την Αίγυπτο, τη Συροπαλαιστίνη και τη δυτική Ευρώπη.

- Θολωτοί και θαλαμωτοί τάφοι Αργολίδας και Λακωνίας (αίθουσα 4)
Τα εκθέματα από τις Μυκήνες περιλαμβάνουν κυρίως κοσμήματα από χρυσό, γυαλί και ημιπολύτιμους λίθους, υαλόμαζα και φαγεντιανή, χάλκινα όπλα, αργυρά σκεύη, πήλινα αγγεία και ειδώλια. Μαζί εκτίθενται και τα ευρήματα των θαλαμωτών τάφων άλλων θέσεων της Αργολίδας (Πρόσυμνα, Ναυπλία, Δειράς, Ασίνη), όπως επίσης και τα ευρήματα από το πλουσιότερο ταφικό σύνολο εκτός Μυκηνών, το θολωτό και τους θαλαμωτούς τάφους των Δενδρών (Μιδέας). Τέλος, από τους μεγάλους θολωτούς τάφους των Μυκηνών, που βρέθηκαν συλημένοι, εκτίθενται τα ελάχιστα ευρήματα που σώθηκαν, μαζί με αυτά των θολωτών τάφων της Μεσσηνίας και της Λακωνίας, από τα οποία ξεχωρίζουν τα δύο χρυσά κύπελλα από το Βαφειό με ανάγλυφες παραστάσεις σύλληψης ταύρων.

- Μυκηναϊκοί τάφοι Αττικής, Θεσσαλίας, Σκοπέλου και Κυθήρων (αίθουσα 3)
Παρουσιάζονται ευρήματα από τα μυκηναϊκά κέντρα εκτός Πελοποννήσου: χρονολογικά πρωιμότερα είναι τα ευρήματα από διάφορες θέσεις της Αττικής (Μαραθώνας, Θορικός, Βάρκιζα, Αθήνα), ακολουθούν τα ποικίλα ευρήματα, κυρίως από ελεφαντόδοντο και γυαλί των τάφων στα Σπάτα και στο Μενίδι (14ος-13ος αι. π.Χ.) και τα ευρήματα από το μυκηναϊκό νεκροταφείο της Περατής του 12ου αι. π.Χ. Εκτίθενται επίσης τα κτερίσματα των τάφων της Θεσσαλίας, της Σκοπέλου και των Κυθήρων. Πρόκειται για χρυσά σκεύη και περίτεχνα κοσμήματα από χρυσό, γυαλί και φαγεντιανή, ελεφάντινα έργα, χάλκινα όπλα και πήλινα αγγεία.