Μόνιμη έκθεση Μουσείου Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου

Άποψη της παράστασης της εικόνας
Δευτέρα Παρουσία

Στο κέντρο της εικόνας, ο Χριστός κάθεται σε ελλειψοειδή δόξα, δορυφορούμενος από πλήθος αγγέλων. Εκατέρωθεν αυτού, η Παναγία και ο Πρόδρομος δέονται όρθιοι, ενώ οι Απόστολοι κάθονται σε θράνους ανά έξι. Από τα πόδια του Χριστού ξεκινά ο πύρινος ποταμός που καταλήγει στην Κόλαση και χωρίζει την παράσταση σε δύο άνισα τμήματα. Στο δεξιό για το θεατή τμήμα, άγγελοι σαλπίζουν, τυλίγουν το στερέωμα και ζυγίζουν τις πράξεις των ανθρώπων, τα σώματα των οποίων αποδίδουν η Γη και η θάλασσα προσωποποιημένες. Στο αριστερό τμήμα, χοροί δικαίων, ο Παράδεισος με τον Αβραάμ, το Δίκαιο Ληστή και την Παναγία. Ο Άγιος Πέτρος ετοιμάζεται να ανοίξει την Πύλη του Παραδείσου. Κάτω, στο κέντρο, η Ετοιμασία του Θρόνου.

Χρονολόγηση: Υστεροβυζαντινή περίοδος, 14ος αι. μ.Χ. - 15ος αι. μ.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Θεσσαλονίκη