Γκαντάρα, ο Ελληνισμός στα σταυροδρόμια της Ασίας

Ανάγλυφο με βουδδιστική εικονογραφία

Τμήμα από ορθογώνιο ανάγλυφο, αντιπροσωπευτικό έργο της τέχνης της Γκαντάρα, η οποία χρησιμοποιεί συχνά παραστάσεις από τη βουδδιστική εικονογραφία, όπου αναμειγνύονται τοπικά στοιχεία με μοτίβα ελληνιστικής τέχνης. Είναι αποκρουσμένο κατά τόπους και ελλιπές στο ανώτερο μισό. Το ανάγλυφο χωρίζεται σε δύο ζώνες με ένα κιγκλίδωμα. Στην κάτω ζώνη απεικονίζεται ο θάνατος του Βούδδα, η προετοιμασία για την αποτέφρωσή του στην πυρά και οι υπόλοιπες ταφικές διαδικασίες. Στην άνω ζώνη εικονίζονται ινδουιστικές θεότητες, οι οποίες παρακολουθούν τα δρώμενα καθισμένες σε εξέδρα με παραπέτασμα, που μιμείται την εξέδρα σε στούπα (βουδδιστικό ιερό). Η παράσταση ακολουθεί την ινδική τεχνοτροπία και είναι επηρεασμένη από τα πρώιμα βουδδιστικά ανάγλυφα στις στούπες του 3ου αι. π.Χ., στο Μπαρχούτ και στο Σανχί, όπου η παρουσία του θεού δηλωνόταν μόνο με σύμβολα.

Χρονολόγηση: 1ος - 2ος αι. μ.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Γκαντάρα, δωρεά συλλογής Ν. Χατζηβασιλείου