Μόνιμη έκθεση Μουσείου Μυκηνών

Μήτρα κοσμημάτων στο μουσείο Μυκηνών

Ενδιαφέρον εύρημα για τη μελέτη της μυκηναϊκής κοσμηματοποιίας αποτελεί η λίθινη μήτρα για την κατασκευή κοσμημάτων από μέταλλο, υαλόμαζα ή φαγεντιανή, που προέρχεται από μία αποθήκη ακριβώς δίπλα στο Θρησκευτικό Κέντρο των Μυκηνών. Έχει ορθογώνιο σχήμα και στις τέσσερις πλευρές της φέρει ανάγλυφα ή λαξευμένα σχήματα για τη χύτευση χαντρών και άλλων εξαρτημάτων. Η μία οριζόντια πλευρά φέρει σχήμα διπλού ναυτίλου, τρία σχέδια φοινικοκορυφής, δύο σχήματα κρεμαστής έλικας και ένα σχήμα φολιδωτού κοσμήματος με φύλλα. Η άλλη οριζόντια πλευρά φέρει ένα ανεξάρτητο σχέδιο πέλεκυ, δύο σχέδια τρίλοβου κάλυκα, δύο σχήματα κρεμαστής έλικας, ενώ την κύρια επιφάνεια καταλαμβάνουν το σχέδιο φύλλων κισσού με ακτινωτή διάταξη, και σχέδιο με μορφή δαίμονα να «προσφέρει? σε ιερό δένδρο. Η μία από τις κάθετες μακρόστενες πλευρές φέρει δύο ανισομεγέθη σχήματα διπλού ναυτίλου, ενώ η άλλη κιονόσχημο σχέδιο με τρεις κατά μήκος σπειροειδείς συνεχόμενες γραμμές και εκατέρωθεν αυτού λεπτότερα σώματα κιόνων και ανεξάρτητα σχέδια πέλεκυ. Τέλος, στη μία στενή κάθετη πλευρά είναι λαξευμένες δύο κομβιόσχημες υποδοχές, ενώ στην άλλη ένα ορθογώνιο κλιμακωτό σχέδιο με δύο ημικύκλια αντικριστά εφαπτόμενα.

Χρονολόγηση: Ύστερη Εποχή του Χαλκού, 1250 π.Χ. - 1180 π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Μυκήνες, Ακρόπολη Μυκηνών, από αποθήκη δίπλα στο Θρησκευτικό Κέντρο
Διαστάσεις: μήκος: 0,102 μ., πλάτος: 0,058 μ., ύψος: 0,038 μ.
Υλικό: στεατίτης
Αριθμός Ευρετηρίου: ΜΜ 1686

Ενδεικτική Βιβλιογραφία

Ξενάκη-Σακελλαρίου Α., Οι Θολωτοί Τάφοι των Μυκηνών. Κατάλογος διακοσμητικών θεμάτων και κοσμημάτων, Αθήνα, 1985, 292-315