Μόνιμη έκθεση Μουσείου Μυκηνών

Ενεπίγραφο θραύσμα επένδυσης ασπίδας στο μουσείο Μυκηνών

Θραύσμα, που αποτελεί περίπου το ένα τέταρτο κυκλικής ασπίδας κατασκευασμένης από λεπτό έλασμα. Στην περιφέρειά του υπάρχει ανάγλυφη λεπτή ταινία και σε ένα σημείο μικρή οπή κυκλικής διατομής, πιθανόν για τη στερέωση του τελαμώνα. Στο μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειάς του φέρει σφυρήλατη επιγραφή σε τέσσερις σειρές, που αποδεικνύει ότι η ασπίδα αποτελεί λάφυρο πολέμου, αφιερωμένο από τους Αργίτες στον Ενυάλιο μετά την νίκη τους εναντίον του Ηπειρώτη βασιλιά Πύρρου, ο οποίος σκοτώθηκε στην πόλη του Άργους, το 272 π.Χ., όταν επιχείρησε να την κατακτήσει αιφνιδιαστικά. Το θραύσμα βρέθηκε σε ένα κτήριο που ερευνήθηκε το 1965 στην περιοχή Ασπρόχωμα, περίπου ένα χιλιόμετρο βόρεια της ακρόπολης των Μυκηνών. Από τα αναθήματα, που βρέθηκαν στο χώρο, βεβαιώνεται ότι ήδη από τις αρχές του 7ου αι. π.Χ. υπήρχε εκεί λατρεία του ομηρικού θεού Ενυαλίου, ο οποίος ταυτίζεται με τον Άρη.

Επιγραφή:   ΤΟΙ ΑΡΓΕΙΟΙ / ΘΕΟΙΣ ΑΒ Β (ασιλέως) / ΠΥΡΡΟ (υ)..Μτφρ. "από τους Αργείους στους θεούς βασιλέως Πύρρου..."
Χρονολόγηση: 272 π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Μυκήνες, "Ιερό του Ενυαλίου" κτίριο Α, δωμάτιο 1.