Ένα Λουκούλλειο Γεύμα

Η κύρια όψη του αγγείου όπου σώζεται η κεφαλή και ο λαιμός της θεάς Ίσιδος
Πλαστικό αγγείο με προτομή Ίσιδας

Κομψό πλαστικό αγγείο για τη φύλαξη αρωμάτων, που σώζεται αποσπασματικά. Την κύρια όψη του καταλαμβάνει προτομή της θεάς Ίσιδας, της οποίας διατηρείται η κεφαλή έως και το ύψος του λαιμού, καθώς και τμήματα του ενδύματός της με τις αναδιπλούμενες πτυχές. Στην πίσω όψη του αγγείου -όπου και η λαβή του- υπάρχει η εγχάρακτη μεγαλογράμματη επιγραφή «ΝΑΡΚΙΣΟΥ?. Πρόκειται ίσως για την υπογραφή του αγγειοπλάστη. Η επιφάνεια του αγγείου ήταν καλυμμένη με καστανέρυθρη βαφή, από την οποία σώζονται ίχνη. Αγγεία αυτού του είδους, με πλαστική μορφή της Ίσιδας, ήταν αρκετά συνηθισμένα στη ρωμαϊκή εποχή, όταν διαδόθηκε στην Ελλάδα η λατρεία των αιγυπτιακών θεοτήτων.

Επιγραφή:   ΝΑΡΚΙΣΣΟΥ
Χρονολόγηση: Ελληνιστική περίοδος, 1ος αι. π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Μυτιλήνη, Περιοχή "Μακρύς Γιαλός"

Ενδεικτική Βιβλιογραφία

Αρχοντίδου Α. & Αχειλάρά Λ. κ.α., Ένα Λουκούλειο Γεύμα - Φεβρουάριος 2001 - Μάρτιος 2002, Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης, Περιοδική Έκθεση, 2002, 26-27