Η Λέσβος από την Ελληνιστική στη Ρωμαϊκή Εποχή

Εικονίζεται ο ποιητής Μένανδρος σε προτομή
Ψηφιδωτό Μενάνδρου

Ψηφιδωτό δάπεδο, που κάλυπτε το δωμάτιο συμποσίων της λεγόμενης «Οικίας Μενάνδρου?, πλούσια διακοσμημένης οικίας του 3ου αι. μ.Χ. Στο ψηφιδωτό εικονίζονται ο ποιητής Μένανδρος σε προτομή, η Μούσα Θάλεια με τα σύμβολά της, την κωμική προσωπίδα και μία ράβδο, και σκηνές από κωμωδίες του Μενάνδρου. Οι παραστάσεις περικλείονται σε τετράγωνα διάχωρα διατεταγμένα σε σχήμα Τ. Είναι στραμμένες προς το εσωτερικό του δωματίου και συνοδεύονται από επιγραφές, που επιτρέπουν την ταύτιση των έργων και των προσώπων που απεικονίζονται. Στο βάθος της αίθουσας τα διάχωρα περιβάλλονται από τρία ορθογώνια πλαίσια με γεωμετρική διακόσμηση, τα οποία ορίζουν το χώρο, όπου ήταν τοποθετημένες οι κλίνες των συνδαιτημόνων.

Επιγραφή:   Μένα/ν-δρος, Πλοκίου μ/έ(ρος) β', Μοσ/σχί/ων, Λά-χης, Κρω/βύ/λ/η, Σιμμί-/ας, Σωκράτ/ης, Κέβη/ς, Θά-λεια, Σαμίας μ/έ(ρος) γ', Μάγ/ειρ/ος, Δη/μέ/ας, Χρυσίς, Συναριστωσω?ν/μ/έ(ρος) α', Φιλαι/νίς, Πλαγ/γών, Πυθ/ιάς, ?Επιτρεπόντων μ/έ(ρος) β', Θεοφορουμένης μ(έρος) β', Λυσί/ας, Παρμ-ένω/ν, Κλει-νί/ας, Ενχειριδίου. μέρος. δ'., Στ/ρά-τω/ν, Κέρ/δω/ν, Δέρ-σιπ/πο/ς, Μεσσηνίας μ/έ(ρος) ε', Σύρος, Χαρ/ει/νο/ς, Τίβι/ος
Χρονολόγηση: Ρωμαϊκή περίοδος, 270 μ.Χ. - 300 μ.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Μυτιλήνη, θέση Χωράφα, οδός Αισχύνου
Διαστάσεις: μήκος: 6,23 μ., πλάτος: 5,54 μ.
Υλικό: Λίθος, Πηλός

Ενδεικτική Βιβλιογραφία

Charitonidis S., Kahil A., Ginouves R., Les Mosaϊques de la Maison du Menandre a Mytilene, Βέρνη, 1970

Κοντής, Ι.Δ., Λεσβιακό Πολύπτυχο, Από την Ιστορία, την Τέχνη και τη Λογοτεχνία, Τόποι και Μουσεία της Ελλάδος αρ. 5, Αθήνα, 1973, σσ. 109-117

Αρχοντίδου Α., Αχειλαρά Λ., Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης. Οδηγός έκθεσης στην ελληνική και αγγλική, Μυτιλήνη, 1999

Εικονίζεται η μούσα Θάλεια, η οποία κρατά κωμική προσωπίδα και ράβδο