Η Λέσβος από την Ελληνιστική στη Ρωμαϊκή Εποχή

Στο κέντρο του αναγλύφου η νεκρή παριστάνεται έφιππη και κρατά τα ηνία του αλόγου
Επιτύμβιο ανάγλυφο με παράσταση αφηρωισμένης νεκρής

Όμορφο επιτύμβιο ανάγλυφο ρωμαϊκών χρόνων, η επιφάνεια του οποίου κοσμείται με την παράσταση αφηρωισμένης νεκρής γυναίκας, που ιππεύει άλογο. Η νεκρή παριστάνεται σε κατατομή να ιππεύει προς τα αριστερά, κρατώντας τα ηνία του αλόγου και φορεί μακρύ χειριδωτό χιτώνα, που καλύπτει το κεφάλι της. Το άλογο απεικονίζεται σε βηματισμό. Μπροστά στα σκέλη του βρίσκεται ορθογώνιος βωμός με επίστεψη και βάση. Στην πρόσθια πλευρά του διακοσμείται με γιρλάντα, ενώ στην ανώτερη επιφάνειά του καίει πυραμιδόσχημη φλόγα. Πίσω από το βωμό εικονίζεται δένδρο, στο οποίο περιελίσσεται φίδι, ενώ πίσω από το άλογο εικονίζεται η θεραπαινίδα της νεκρής, που στέκεται σε μετωπική στάση. Φοράει μακρύ χειριδωτό χιτώνα και κρατάει μπροστά στο στήθος της μία πυξίδα.

Επιγραφή:   ΠΟΙΑ(;)
Χρονολόγηση: Ρωμαϊκή περίοδος, 1ος αι. π.Χ. - 1ος αι. μ.Χ.