Η Λέσβος από την Ελληνιστική στη Ρωμαϊκή Εποχή

Ψηφιδωτό Ορφέα

Ψηφιδωτό δάπεδο από το επίσημο δωμάτιο της λεγόμενης "Οικίας Μενάνδρου", με παράσταση Ορφέα μέσα σε οκταγωνικό πλαίσιο. Ο ήρωας, ντυμένος με χειριδωτό χιτώνα, πέπλο, φρυγικά υποδήματα και σκούφο, κάθεται σε βράχο και παίζει τη λύρα του. Το κεντρικό οκτάγωνο περιβάλλεται από τρίγωνα, ρόμβους και ορθογώνια, εντός των οποίων απεικονίζονται διάφορα ζώα, γοητευμένα από τη μουσική του Ορφέα.

Χρονολόγηση: Ρωμαϊκή περίοδος, 270-300 μ.Χ
Τόπος Εύρεσης: Μυτιλήνη, θέση Χωράφα, οδός Αισχύνου
Διαστάσεις: μήκος: 6,23 μ., πλάτος: 6,33 μ.
Υλικό: Λίθος, Πηλός

Ενδεικτική Βιβλιογραφία

Charitonidis S., Kahil A., Ginouves R., Les Mosaϊques de la Maison du Menandre a Mytilene, Βέρνη, 1970

Κοντής, Ι.Δ., Λεσβιακό Πολύπτυχο, Από την Ιστορία, την Τέχνη και τη Λογοτεχνία, Τόποι και Μουσεία της Ελλάδος αρ. 5, Αθήνα, 1973, σσ. 109-117

Αρχοντίδου Α., Αχειλαρά Λ., Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης. Οδηγός έκθεσης στην ελληνική και αγγλική, Μυτιλήνη, 1999