Η Λέσβος από την Ελληνιστική στη Ρωμαϊκή Εποχή

Τέσσερις μορφές αποδίδονται στο ανάγλυφο. Το κεντρικό ζευγάρι πλαισιώνεται απο μία γυναικεία μορφή καθήμενη σε θρόνο και έναν οινοχόο.
Επιτύμβιο ανάγλυφο με παράσταση νεκρόδειπνου

Επιτύμβιο ανάγλυφο με περίγραμμα σε μορφή ναΐσκου, μέσα στον οποίο απεικονίζεται σκηνή νεκρόδειπνου. Στο κέντρο, πάνω σε κλίνη, μία ημίγυμνη ανδρική μορφή κρατάει κάνθαρο στο αριστερό χέρι και στηρίζει το δεξί στον ώμο της καθισμένης γυναίκας, πιθανότατα συζύγου του, που στρέφει το κεφάλι της προς τον άνδρα κρατώντας στεφάνι. Τα πόδια της καλύπτονται από χιτώνα και ιμάτιο και ακουμπούν σε υποπόδιο. Το ζεύγος πλαισιώνουν δύο μικρότερου μεγέθους μορφές: μια γυναικεία, καθισμένη σε θρόνο, που παίρνει κάποιο από τα αρτύματα από τραπέζι εμπρός της και ένας όρθιος γυμνός οινοχόος, που κρατάει οινοχόη στο ένα χέρι και αδιάγνωστο αντικείμενο στο άλλο. Στην πάνω αριστερή γωνία μέσα σε μετόπη αποδίδεται κεφαλή αλόγου σε χαμηλό ανάγλυφο.

Επιγραφή:   Θεοδότα Διογένη/χαίρε
Χρονολόγηση: Κλασική περίοδος, 4ος αι. μ.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Μυτιλήνη, Πρώην οικόπεδο κτηρίου Προνοίας
Διαστάσεις: μήκος: 0,59 μ., ύψος: 0,45 μ.
Υλικό: Μάρμαρο

Ενδεικτική Βιβλιογραφία

Χαριτωνίδης Σ., "Ανασκαφαί εν Λέσβω", Αρχαιολογικό Δελτίο 16 (1960), Χρονικά, Αθήνα, 1962, σ.235 και πιν. 206 δ

Mitropoulou Ε., Three Unusual Banquet Reliefs, Αθήνα, 1974, pp. 15-16

Pfuhl E., Mobius H., Die Ostgriechischen Grabreliefs (vol. I, II), Mainz, 1977, Textband II, No 1868, pp. 449,Taf 268

Αρχοντίδου Α., Αχειλαρά Λ., Κυριακοπούλου Θ., Παππά Μ., Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης, Μυτιλήνη, 1999, σσ. 118-125