Μόνιμη Έκθεση Μουσείου Κισάμου

Ψηφιδωτή σύνθεση Ωρών και Εποχών

Η κύρια σύνθεση ψηφιδωτού δαπέδου τρικλινίου που εικονίζει στις γωνίες προσωποποίηση των Εποχών σε προτομές. Στο κέντρο οι μυθολογικές ΄Ωρες σε κυκλικό χορό, γύρω από αναμμένο βωμό, συμβολίζουν κατά σειρά την άνοιξη, το καλοκαίρι και το χειμώνα σύμφωνα με την προ των ελληνιστικών χρόνων αντίληψη για τη διαίρεση του χρόνου σε τρεις εποχές. Είναι το μοναδικό μέχρι στιγμής παράδειγμα που συνδυάζει παράσταση Ωρών και Εποχών. Η απόδοση του έργου δείχνει την μεγάλη ικανότητα του τεχνίτη και παραπέμπουν σε χαμένο ελληνιστικό ζωγραφικό έργο.

Χρονολόγηση: Ρωμαϊκή περίοδος, Β' μισό του 2ου αι. μ.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Κίσαμος, οικόπεδο Βασίλη Πατεράκη, βόρεια πλευρά πλατέιας Ελευθερίου Βενιζέλου
Διαστάσεις: μήκος: 0.92 μ, πλάτος: 0.92 μ
Υλικό: Λίθος, Γυαλί
Αριθμός Ευρετηρίου: Μω 9

Ενδεικτική Βιβλιογραφία

Μαρκουλάκη Στ., "Οι Ώρες και οι Εποχές σε ψηφιδωτό από το Καστέλι Κισάμου", Κρητική Εστία 1, (1987), 33-59, πιν. 9-20

Markoulaki St., A Season mosaic in West Crete, VI Coloquio International de Mosaico Antiguo, Palencia Marida, 15-20 Octubre, Espana, 1990, 179-185