Μόνιμη Έκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου

Πήλινο ομοίωμα ιερού

Πήλινο ομοίωμα ιερού. Πρόκειται για το πρωιμότερο καλά διατηρημένο ομοίωμα, από ασφαλώς χρονολογημένο μινωικό σύνολο. Είναι κατασκευασμένο από τραχύ πηλό, η επιφάνεια του καλύπτεται με επίχρισμα και οι λεπτομέρειες τονίζονται με χρώμα. Αποδίδει διώροφο κτίσμα, από το οποίο διατηρείται σε καλή κατάσταση ο επάνω όροφος. Το μεγαλύτερο τμήμα του κάτω ορόφου έχει καταστραφεί, αλλά σώζονται αρκετά στοιχεία από τους τοίχους και τα παράθυρα, που επιτρέπουν την πιθανή αποκατάστασή του. Η κάτοψή του είναι ελλειψοειδής και η στέγη του επίπεδη. Ο επάνω όροφος είναι μικρότερος σε έκταση και αποτελείται από ένα δωμάτιο και εξώστη,που σχηματίζεται από τη στέγη του ισογείου. Στην πρόσοψη

ΒΛ. ΕΠΙΓΡΑΦΗ

Επιγραφή:   του ορόφου υπάρχει διπλή είσοδος με πεσσό και δεξιά της μικρή εσοχή με κίονα που στηρίζει τη στέγη. Στον πίσω τοίχο ανοίγονται δύο παράθυρα, ένα απλό και ένα διπλό, ενώ στους πλευρικούς τοίχους υπάρχουν ακόμη μία θύρα και ένα παράθυρο. Ο εξώστης διαθέτει μικρό τοιχίο, που επιστέφεται με κέρατα καθοσιώσεως, τα οποία δηλώνουν και το θρησκευτικό χαρακτήρα του κτιρίου
Χρονολόγηση: Μέση Εποχή του Χαλκού, 19ος αι. - 1700/1650 π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Μοναστηράκι