Μόνιμη Έκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου

Λάρνακα με παράσταση κυνηγιού

Κιβωτιόσχημη λάρνακα με κάλυμμα, τυπικό δείγμα των πήλινων λαρνάκων, που συχνά τοποθετούνταν σε τάφους στην περιοχή του Ρεθύμνου κατά την Υστερομινωική ΙΙΙ Α-Β περίοδο. Έχει τέσσερα συμφυή πόδια, σαμαρωτό κάλυμα και φέρει γραπτή διακόσμηση. Το κάλυμμα κοσμείται, στις δύο μακρές πλευρές, με εναλλασσόμενα πολλαπλά τόξα, ενώ στις στενές πλευρές εικονίζονται διπλός πέλεκυς, ιερά κέρατα και αίγαγρος με τα μικρά του. Η μία μακρά πλευρά της λάρνακας κοσμείται με ιερά κέρατα, διπλούς πελέκεις, σπείρες και τρίγωνα, ενώ στην άλλη πλευρά απεικονίζεται σκηνή κυνηγιού. Σε βραχώδες τοπίο εικονίζονται τρεις ανδρικές μορφές με υψωμένα χέρια, που φορούν κοντούς χιτώνες.

Ανάμεσά τους βρίσκονται τα θηράματα, αίγαγροι και ταύροι, τραυματισμένοι με δόρατα και ξίφη, μαζί με τα μικρά τους. Τη σύνθεση συμπληρώνουν δύο μεγάλα υδρόβια πτηνά. Ο διπλός πέλεκυς στο χέρι του ενός κυνηγού προσδίδει θρησκευτική σημασία σε όλη τη σκηνή και τη συνδέει με τις ταφικές τελετουργίες και τη χθόνια λατρεία.

Χρονολόγηση: Ύστερη Εποχή του Χαλκού, Από 1320 π.Χ. έως 1200 π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Νεκροταφείο Αρμένων, Ρέθυμνο, Νεκροταφείο Αρμένων Ρεθύμνου