Μόνιμη Έκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου

Πήλινο ημίκλειστο αγγείο με πόδι και πώμα (Ηθμοπυξίδα)

Πήλινο ημίκλειστο αγγείο με διάτρητο πυθμένα, κυλινδρικό πόδι και ημισφαιρικό πώμα. Σώζεται ακέραιο και φέρει διακόσμηση με μαύρη έως καστανή στιλπνή βαφή, τυπική της κεντρικής Κρήτης. Το πλατύτερο μέρος της κοιλιάς τονίζεται από μεγάλη σπείρα που συνδέεται με άνθη παπύρου, ενώ το στενότερο κάτω μέρος του σώματος κοσμείται με κρίνους, κρόκους και ίσως, άνθη κάππαρης. Η περίτεχνη, πολυτελής διακόσμηση, συχνά με διάφορα είδη εντυπωσιακών φυτών, είναι συνηθισμένη για τις ηθμοπυξίδες, η χρήση των οποίων φαίνεται να σχετίζεται με την αρωματοποιία.

Το συγκεκριμένο αγγείο βρέθηκε σε τάφο της Υστερομινωικής ΙΙ περιόδου μαζί με μία πυξίδα, γεγονός που ενισχύει την άποψη ότι οι κάτοικοι της περιοχής ασχολούνταν με την παραγωγή αιθέριων ελαίων και αρωματικών υλών.

Χρονολόγηση: Ύστερη Εποχή του Χαλκού, Από 1425 π.Χ. έως 1390 π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Σταυρωμένος, Σταυρωμένος Ρεθύμνου