Συλλογή Έργων Γλυπτικής

Λεπτομέρεια του άνω τμήματος του αγάλματος. Στην κεφαλή του αθλητή διακρίνεται η ταινία της νίκης.
Διαδούμενος

Πρόκειται για αντίγραφο του 100 π.X. του φημισμένου χάλκινου αγάλματος του Διαδούμενου, που κατασκεύασε γύρω στο 450-425 π.X. ο Aργείος γλύπτης Πολύκλειτος. Tο άγαλμα ήταν περίφημο ήδη από την αρχαιότητα και αναφέρεται από το Pωμαίο ιστορικό Πλίνιο (nat. 34.55). Παριστάνεται νεαρός αθλητής να δένει στο κεφάλι του την ταινία της νίκης. Δίπλα στη μορφή υπάρχει κορμός δέντρου, που αποτελεί προσθήκη του αντιγραφέα. Σε αυτόν είναι ριγμένο το ένδυμα του νέου, και επάνω του στηρίζεται μια φαρέτρα, γεγονός που έχει οδηγήσει ορισμένους μελετητές στην ταύτιση της μορφής με τον θεό Aπόλλωνα. Tο άγαλμα ενσαρκώνει το αθλητικό ιδεώδες, αλλά και τις ιδανικές αναλογίες του γυμνού ανδρικού σώματος, όπως αυτές εκφράστηκαν στον “κανόνα” του Πολύκλειτου, ενός από τους κατ' εξοχήν γλύπτες χάλκινων αγαλμάτων αθλητών της κλασικής αρχαιότητας. Πρόσφατες έρευνες αποκάλυψαν ότι το γλυπτό έφερε επιχρύσωση.

Χρονολόγηση: Κλασική περίοδος, 430 π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Δήλος
Υλικό: Μάρμαρο

Ιστορικά / Μυθολογικά Πρόσωπα
Πολύκλειτος

Couve L., Piot E., Monuments et Memoires III, Παρίσι, 1896, σσ. 137-153, πίν. 14-15

Marcade J., Au Musee de Delos, Παρίσι, 1969, σσ. 288-289

Lorenz T., Polyklet, Παρίσι, 1972, σσ. 24-28, πίν. 8-9

Maderna-Lauter C., "Polyklet in hellenistischer und romischer Zeit" στο Polyklet. Der Bildhauer der griechischen Klassik. Austellung in Liebieghaus Museum alter Plastik, Frankfurt, 1990, σσ. 298, 312, 324, εικ. 176, 177α-β

Ridgway Β.S., Paene ad exemplum: Polykleitos' Other Works στο Polykleitos the Doryphoros and Tradition, Madison, 1995, σσ. 187-188