Έκθεση Θήρας

Το δωμάτιο της τοιχογραφίας με θέμα την αναγέννηση της φύσης την Άνοιξη
Τοιχογραφία της "Άνοιξης"

Από τις περίφημες τοιχογραφίες που αποκαλύφθηκαν στον προϊστορικό οικισμό του Ακρωτηρίου της Θήρας, αυτή της Άνοιξης είναι η μοναδική που κοσμούσε ισόγειο χώρο, το δωμάτιο Δ2, και βρέθηκε ολόκληρη κατά χώραν σε τρεις τοίχους του. Παρουσιάζει τη δυνατή εικόνα της θηραϊκής φύσης κατά τη χρονική στιγμή της αναγέννησής της και μάλλον σχετιζόταν με θρησκευτικές γιορτές, που υμνούσαν τον ερχομό της άνοιξης. Σε βραχώδες ηφαιστειακό τοπίο δεσπόζουν ανθισμένα κόκκινα κρίνα σε συστάδες και ανάμεσά τους πετούν χελιδόνια, μεμονωμένα ή σε ζεύγη, που ερωτοτροπούν. Η σκηνή χαρακτηρίζεται από χρωματική ποικιλία με τη χρήση μαύρου, άσπρου, κόκκινου, κίτρινου και γαλάζιου, αλλά και από έντονη κίνηση, με το λίκνισμα των κρίνων στον αέρα και το παιχνίδι των χελιδονιών. Αποδίδεται στο λεγόμενο ζωγράφο των Κροκοσυλλεκτριών, που είναι γνωστός από άλλη τοιχογραφία του οικισμού και διακρίνεται για την πρωτοτυπία και τον πλούτο των συνθέσεών του, καθώς και για τη φωτογραφική, σχεδόν, απόδοση των στιγμιαίων κινήσεων.

Χρονολόγηση: Ύστερη Εποχή του Χαλκού, 16ος αι. π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Ακρωτήρι, Συγκρότημα Δ, Δωμάτιο Δ2
Διαστάσεις: πλάτος: 1,88-2,60 μ., ύψος: 2,50 μ.
Υλικό: Κονίαμα
Αριθμός Ευρετηρίου: ΒΕ 1974.29

Ντούμας Χρ., Οι τοιχογραφίες της Θήρας, Αθήνα, 1992, σσ. 100-107

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Αθήνα, 1999, σσ. 14-16

Τελεβάντου Χρ., "Η τοιχογραφία της ανοίξεως: ένα θηραϊκό αριστούργημα της αιγαιακής μεγάλης ζωγραφικής της Εποχής του Χαλκού", στο Δανέζης Ι.Μ. (επιμ.), Σαντορίνη, Θήρα, Θηρασία, Ασπρονήσι, Ηφαιστεία, Αθήνα, 2001, σσ. 151-157

Δύο χελιδόνια ερωτοτροπούν στη θηραϊκή φύση