Μόνιμη Έκθεση Επιγραφικού Μουσείου

Όψη του ψηφίσματος
Αντίγραφο του "ψηφίσματος του Θεμιστοκλή"

Ενεπίγραφη στήλη, που συνδέεται με τον ένδοξο Αθηναίο στρατηγό Θεμιστοκλή και τις μεγάλες στιγμές που έζησαν οι Έλληνες πριν και κατά τη ναυμαχία της Σαλαμίνας το 480 π.Χ. Πρόκειται για αρχαίο αντίγραφο του περίφημου «ψηφίσματος του Θεμιστοκλή», που εκδόθηκε λίγο πριν από τη ναυμαχία και ήταν γνωστό μόνο από αναφορές του σε αρχαίους συγγραφείς. Σώζονται οι 48 ανώτερες γραμμές του κειμένου, που είναι χαραγμένο στοιχηδόν και έχει την τυπική μορφή του ψηφίσματος. Λείπουν το δεξιό και το κατώτερο μέρος της στήλης. Σύμφωνα με το κείμενο, η βουλή και ο δήμος της πόλης των Αθηνών αποφάσισαν, έπειτα από εισήγηση του Θεμιστοκλή, την εκκένωση της πόλης, την οποία εμπιστεύθηκαν στην προστάτιδά της θεά Αθηνά. Το σχέδιο του Θεμιστοκλή προέβλεπε ότι τα γυναικόπαιδα θα μεταφέρονταν στην Τροιζήνα και οι γέροι στη Σαλαμίνα, στην Αθήνα θα έμεναν μόνο οι ταμίες και οι ιέρειες των θεών, ενώ όλοι οι άνδρες στρατεύσιμης ηλικίας θα επάνδρωναν τις διακόσιες τριήρεις, που είχαν ετοιμασθεί για τη μάχη.

Χρονολόγηση: Ελληνιστική περίοδος, 3ος αι. π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Τροιζήνα, Δαμαλάς Τροιζινίας
Διαστάσεις: μήκος: 0,375 μ., πλάτος: 0,085 μ., ύψος: 0,595 μ.
Υλικό: Μάρμαρο
Αριθμός Ευρετηρίου: ΕΜ 13330

Jameson M., "A decree of Themistocles from Troizen", Hesperia XXXIX, (1960), 198-223

Η ελληνική γραφή: κατάλογος έκθεσης, Αθήνα, 2002, 48-51

Λαγογιάννη-Γεωργακαράκου Μ. - Μπουραζέλης Κ. (επιμ.), Έδοξεν τη βουλή και τω δήμω. Η αθηναϊκή δημοκρατία μιλάει με τις επιγραφές της., Αθήνα, 2007, 74-77