Μόνιμη Έκθεση Επιγραφικού Μουσείου

Άποψη της επιγραφής
Επιγραφή με δωρεά γης από το βασιλιά Λυσίμαχο

Ενεπίγραφη στήλη που αναφέρεται σε ένα γνωστό ιστορικό πρόσωπο, το Λυσίμαχο, στρατηγό του Μεγάλου Αλέξανδρου και βασιλιά της Θράκης. Περιγράφει την πράξη δωρεάς δέκα αγρών από το Λυσίμαχο σε κάποιο Λιμναίο, γιο του Αρπάλου. Το κείμενο της επιγραφής είναι πολύ προσεκτικά χαραγμένο σε 27 σειρές και σώζεται ολόκληρο. Σε αυτό απαριθμούνται με κάθε λεπτομέρεια οι αγροί που δωρίζονται, αναφέρεται η έκτασή τους και η ακριβής τοποθεσία τους, καθώς και οι γειτονικές τους ιδιοκτησίες, προκειμένου να μην υπάρχει αμφισβήτηση. Η δωρεά χρονολογείται με ακρίβεια από το όνομα του επώνυμου ιερέα της λατρείας του Λυσιμάχου στην Κασσάνδρεια, του Τιμήσιου. Τη χρονιά που εκδόθηκε η επιγραφή ο Λυσίμαχος έγινε βασιλιάς και της Μακεδονίας και τότε φαίνεται ότι καθιερώθηκε η λατρεία του. Ο αποδέκτης της δωρεάς, Λιμναίος, του οποίου το όνομα δεν αναφέρεται σε άλλες πηγές, πρέπει να ήταν επιφανής Μακεδόνας, που βοήθησε το Λυσίμαχο να εδραιώσει την κυριαρχία του στην περιοχή.

Χρονολόγηση: Ελληνιστική περίοδος, 285/4 π.Χ
Τόπος Εύρεσης: Κασσανδρεία