Μόνιμη Έκθεση Επιγραφικού Μουσείου

Άποψη του τιμητικού ψηφίσματος
Τιμητικό ψήφισμα για τον Οινιάδη Παλαισκιάθιο

Πρόκειται για άριστο δείγμα αττικού ψηφίσματος, δηλαδή επίσημης απόφασης της πόλης, που χρονολογείται στα τέλη του 5ου αι. π.Χ. Η στήλη σώζεται σχεδόν ολόκληρη, συγκολλημένη από θραύσματα. Το κείμενο είναι γραμμένο σε 30 στίχους και, σύμφωνα με αυτό, η βουλή και ο δήμος των Aθηναίων αποφασίζουν να επαινέσουν τον Οινιάδη από την Παλαιά Σκίαθο και να τον ονομάσουν πρόξενο και ευεργέτη των Αθηναίων. Η τιμή αυτή γίνεται σε αντάλλαγμα των φιλικών του αισθημάτων και των καλών του υπηρεσιών προς την πόλη τους. Είναι αξιοσημείωτο, ότι στο τέλος του κειμένου υπάρχει και ένα δείγμα τροποποίησης της απόφασης. Η επιγραφή αποτελεί, παράλληλα, έξοχο δείγμα της στοιχηδόν χάραξης, στην οποία υπάρχει απόλυτη στοίχιση και ίσες αποστάσεις μεταξύ των γραμμάτων κάθε στίχου αλλά και μεταξύ των ίδιων των στίχων.

Χρονολόγηση: Κλασική περίοδος, 408/7 π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Αθήνα