Μόνιμη Έκθεση Επιγραφικού Μουσείου

Γενική άποψη της τιμητικής στήλης
Τιμητική στήλη χορηγών

Τιμητικό ψήφισμα του δήμου της Αιξωνής (σημερινή Γλυφάδα) για δύο χορηγούς θεατρικών παραστάσεων. Η λίθινη στήλη διακοσμείται στο ανώτερο μέρος της με ανάγλυφο, στο οποίο παριστάνεται ο Διόνυσος ένθρονος, κρατώντας κάνθαρο, με νεαρό Σάτυρο, που κρατεί οινοχόη. Στο επιστύλιο απεικονίζονται πέντε προσωπεία ηθοποιών, που αντιστοιχούν σε πέντε τύπους χαρακτήρων της Νέας Κωμωδίας, όπως αυτή διαμορφώθηκε στο τέλος του 4ου αι. π.Χ. Στο κατώτερο μέρος της στήλης σώζονται δύο μεγάλα εγχάρακτα στεφάνια. Το κείμενο της επιγραφής είναι σχετικά πρόχειρα χαραγμένο, σε δώδεκα γραμμές. Αναφέρεται σε νίκη στους θεατρικούς αγώνες στα κατ' αγρούς Διονύσια των δήμων της Αττικής, των οποίων τα έξοδα αναλάμβαναν χορηγοί. Στη συγκεκριμένη περίπτωση τα έξοδα έχουν αναλάβει, με ιδιαίτερη γενναιοδωρία, από κοινού δύο πολίτες της Αιξωνής. Η χορηγία ήταν τιμητικότατη και πολυδάπανη λειτουργία, που θεσμοθετήθηκε στην Αθήνα τον 6ο αι. π.Χ.

Χρονολόγηση: Ελληνιστική περίοδος, 313/2 π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Γλυφάδα
Διαστάσεις: μήκος: 0,405 μ., πλάτος: 0,008 μ., ύψος: 0,95 μ.
Υλικό: Μάρμαρο
Αριθμός Ευρετηρίου: ΕΜ 13262

Kyparissis N., Peek W., Attische Urkunden, AM 66, (1941), 218-219, n. 1

Pickard-Cambridge A., The Dramatic Festivals of Athens, Οξφόρδη, 1968, 49

Ghiron-Bistagne P., Recherches sur les Acteurs dans la Grece Antique, Παρίσι, 1976, 86-88

Whitehead D., The Demes of Attica 508/7 - ca. 250 B.C.: A Political and Social Study, Princeton, 1986, 135-152

Η ελληνική γραφή: κατάλογος έκθεσης, Αθήνα, 2002, 66-7, αρ. 27

Άποψη της επίστεψης της στήλης με παράσταση Διονύσου και Σατύρου