Συλλογή Έργων Γλυπτικής

Το άνω τμήμα του κούρου με την χαρακτηριστική κοντή κόμη και τους περίτεχνους βοστρύχους
Ο κούρος Αριστόδικος

Επιτύμβιο άγαλμα, που θεωρείται ορόσημο στην εξέλιξη της αρχαίας ελληνικής πλαστικής και το τελευταίο της σειράς των αρχαϊκών κούρων. Σώζεται σχεδόν ακέραιο, με την τετράγωνη βάση του, στην οποία έχει χαραχθεί το όνομα του νεκρού στη γενική: Αριστοδίκο(υ). Η απεικόνιση της μορφής ακολουθεί τον τύπο του πιο εξελιγμένου κούρου: ο νέος προβάλλει το αριστερό πόδι, αλλά τα χέρια του έρχονται μπροστά και δεν είναι κολλημένα στους μηρούς. Τα μαλλιά του είναι κοντά, αντίθετα από ό,τι συμβαίνει στους παλαιότερους κούρους, και σχηματίζουν περίτεχνους κοντούς βοστρύχους πάνω από το μέτωπο και στον αυχένα. Η απόδοση των μυών έχει ξεφύγει από τη σχηματοποίηση και διακρίνεται για την έντονη πλαστικότητα, που θα μπορούσε να θεωρηθεί σχεδόν φυσιοκρατική. Πρόκειται για έργο κάποιου άγνωστου γλύπτη της Αττικής με γνώση και κατανόηση της δομής του σώματος και της ισορροπίας των μερών του.

Επιγραφή:   Αριστοδίκο
(μτφρ: του Αριστοδίκου)
Χρονολόγηση: Αρχαϊκή περίοδος, 500 π.Χ
Τόπος Εύρεσης: Αττική, Μεσόγεια Αττικής, θέσις Όλυμπος (Άγιοι Σαράντα)
Διαστάσεις: μήκος: 0,72 μ. (βάσης), ύψος: 1,98 μ., Ύψος Βάσης: 0,29 μ.
Υλικό: Παριανό μάρμαρο

Richter G., Kouroi. Archaic Greek Youths, London, 1960, σ. 139

Καρούζος X., Αριστόδικος, Αθήνα, 1961

Bol P.C., Die Gesichte der Antiken Bildhauerkunst I, Fruhgriechische Plastik, Mainz, 2002, σ. 121, 227, 242, 246, εικ. 307

Οπίσθια όψη Αριστοδίκου