Μόνιμη Έκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Άμφισσας

Γυναικείες προτομές από το ιερό της Κίρρας

Πήλινα προσωπεία, που αποδίδουν τη μορφή γυναικείας θεότητας. Προέρχονται από ένα σημαντικό ιερό, βόρεια του σύγχρονου οικισμού της Κίρρας, το οποίο εξυπηρετούσε τις λατρευτικές ανάγκες των κατοίκων της Κίρρας και των προσκυνητών του ιερού των Δελφών. Πλήθος από πήλινα αφιερώματα βρέθηκαν συσσωρευμένα σε αποθέτη μπροστά από το κτήριο, που πρέπει να ήταν ο ναός του ιερού: ειδώλια, προτομές, ανάγλυφοι πίνακες και αναρίθμητα αγγεία, που χρονολογούνται στο τέλος του 6ου έως τα μέσα του 4ου αι. π.Χ. Από τα ευρήματα αυτά ξεχωρίζουν τα ταπεινά προσωπεία γυναικείων μορφών, που φαίνεται ότι υποκαθιστούν και συναγωνίζονται καλλιτεχνικά τα αγάλματα των θεοτήτων, που βρίσκονταν στα ιερά. Πολλά από αυτά είναι αναθηματικά και παριστάνουν είτε τη θεότητα είτε τον αναθέτη. Η παραγωγή τους ήταν μαζική και βασιζόταν στη χρήση καλουπιών, κάτι που οπωσδήποτε μείωνε τη φρεσκάδα και τη ζωντάνια των αντιγράφων, χωρίς ωστόσο να αποφεύγεται η δομική στερεότητα με την κομψότητα και την εκλέπτυνση.

Χρονολόγηση: Κλασική περίοδος
Τόπος Εύρεσης: Κίρρα