Μόνιμη Έκθεση Επιγραφικού Μουσείου

Η παλαιότερη αττική επιγραφή σε λίθο

Από τα πιο εντυπωσιακά και σπάνια εκθέματα του Επιγραφικού Μουσείου είναι το μικρό θραύσμα από ασβεστόλιθο, που βρέθηκε στην Ακρόπολη των Αθηνών στα τέλη του 19ου αιώνα. Στην επιφάνειά του, που έχει συντηρηθεί και σώζεται σε καλή κατάσταση, διακρίνεται επιγραφή γραμμένη με ακανόνιστα γράμματα, ελαφρά χαραγμένα επάνω στο λίθο. Πρόκειται για ένα από τα αρχαιότερα δείγματα ελληνικής γραφής και την παλαιότερη γνωστή αττική επιγραφή σε λίθο, που χρονολογείται στους πρώιμους ιστορικούς χρόνους (8ος αι. π.Χ.). Σώζονται δύο στίχοι γραμμένοι βουστροφηδόν, δηλαδή ο πρώτος είναι χαραγμένος από τα δεξιά προς τα αριστερά και ο δεύτερος ξεκινά από το σημείο που τέλειωσε ο προηγούμενος, δηλαδή από τα αριστερά προς τα δεξιά. Η επιγραφή αποτελείται από δύο μόνο λέξεις, που δεν σώζονται ολόκληρες και δεν επιτρέπουν την πλήρη αποκατάσταση του κειμένου.

Επιγραφή:   - - - - - - - - - - - - - -- - ΕΝΚΕΚΑΛ[ΥΠΤΑΙ ?]- - ΑΝΦ<ΟΤ>ΕΡΟΙΣΙΝ Ε- - - - - - - - - - - - - - - -
Χρονολόγηση: Πρώιμοι Ιστορικοί Χρόνοι, 8ος αι. π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Αθήνα, Ακρόπολη