Από τα Ηλύσια πεδία στο χριστιανικό παράδεισο

Τοιχογραφία Σωσάννας

Χαρακτηριστικό δείγμα της ζωγραφικής της παλαιοχριστιανικής περιόδου, που διακρίνεται για τη σταδιακή αντικατάσταση της αρχαίας παράδοσης με τα σύμβολα και την ιδεολογία της νέας θρησκείας. Η τοιχογραφία κοσμούσε το εσωτερικό ενός τάφου και είναι κατασκευασμένη με την τεχνική της νωπογραφίας επάνω σε κονίαμα. Χωρίζεται σε δύο τμήματα: το κατώτερο καλύπτεται από φολιδωτό μοτίβο, με ασπρόμαυρες ταινίες επάνω σε βαθύ κόκκινο φόντο. Στο ανώτερο, αψιδωτό μέρος, εικονίζεται η η ιστορία της Σωσάννας, εμπνευσμένη από την Παλαιά Διαθήκη. Πρόκειται για τη μοναδική παράσταση με αυτό το θέμα, που έχει βρεθεί ως σήμερα στον ελληνικό χώρο. Η γυναικεία μορφή παριστάνεται στο κέντρο με υψωμένα τα χέρια, ανάμεσα στους δύο κριτές. Ωστόσο, το θέμα εδώ χρησιμοποιείται αλληγορικά και ερμηνεύεται ως η δήλωση του θριάμβου της Εκκλησίας, την οποία επιβουλεύονται Εθνικοί και Ιουδαίοι.

Χρονολόγηση: Πρωτοβυζαντινή περίοδος, 5ος αι. μ.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Θεσσαλονίκη, Ανατολική νεκρόπολη
Διαστάσεις: πλάτος: 1,36 μ., ύψος: 1,85 μ.
Υλικό: Κονίαμα

Ενδεικτική Βιβλιογραφία

Μαυροπούλου-Τσιούμη Χρ., "Παράσταση της Σωσάννας σε παλαιοχριστιανικό τάφο της Θεσσαλονίκης" στο Αφιέρωμα στον Στυλιανό Πελεκανίδη, Θεσσαλονίκη, 1983, 247-258