Από την Εικονομαχία στη λάμψη των Μακεδόνων και των Κομνηνών

Θησαυρός χρυσών κοσμημάτων
Θησαυρός κοσμημάτων

Αντιπροσωπευτικά δείγματα της μεσοβυζαντινής κοσμηματοποιίας είναι τα κοσμήματα που βρέθηκαν σε θησαυρό μαζί με τα μοναδικά επισμαλτωμένα περικάρπια. Είναι όλα χρυσά, κατασκευασμένα με χύτευση και σφυρηλάτηση και φέρουν απλή διακόσμηση με κοκκιδωτή και εμπίεστη τεχνική. Ο σταυρός είναι εσωτερικά κοίλος και ανήκει στο λατινικό τύπο. Στη μία του όψη έφερε πολύτιμο λίθο στο κέντρο, ενώ η άλλη διακοσμείται με έκτυπο σταυρό, του οποίου τα άκρα καταλήγουν σε ανάγλυφα κομβία. Στο ανώτερο μέρος του σώζονται ίχνη από το σύστημα άρθρωσης των δύο σκελών. Το κουμπί, που εικονίζεται αριστερά, είναι σφαιρικό και διαιρείται με ανάγλυφη ταινία σε δύο ημισφαίρια, που διακοσμούνται με ανάγλυφες ραβδώσεις σε ακτινωτή διάταξη. Το περίαπτο, που εικονίζεται δεξιά, αποτελείται από ένα κωδωνόσχημο κάλυμμα, το οποίο φέρει έξεργη διακόσμηση από τρίγωνα και κουκκίδες. Στο κατώτερο μέρος του συγκρατείται με χρυσό έλασμα μία υπόλευκη πέτρα, που φέρει ζωγραφική διακόσμηση.

Χρονολόγηση: Μεσοβυζαντινή περίοδος, 9ος - 12ος αι. μ.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Θεσσαλονίκη, Οδός Δωδεκανήσου
Υλικό: Χρυσός
Αριθμός Ευρετηρίου: Βκο 262/2,3, ΒΑ 72/1

Ενδεικτική Βιβλιογραφία

Παπανικόλα-Μπακιρτζή Δ. (επιμ.), Ώρες Βυζαντίου: έργα και ημέρες στο Βυζάντιο. Καθημερινή ζωή στο Βυζάντιο: κατάλογος έκθεσης: Θεσσαλονίκη, Λευκός Πύργος, Οκτώβριος 2001- Ιανουάριος 2002, Αθήνα, 2002, 397, 407