Από την Εικονομαχία στη λάμψη των Μακεδόνων και των Κομνηνών

Σταυρός-λειψανοθήκη με παράσταση αγίου
Σταυρός-λειψανοθήκη

Αντιπροσωπευτικό δείγμα επιστήθιου φυλαχτού, σε σχήμα σταυρού, που διακοσμείται με παράσταση του αγίου Γεωργίου. Ο σταυρός είναι κατασκευασμένος με χύτευση και διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση. Στην κύρια όψη του εικονίζεται ο άγιος Γεώργιος, που έχει αποδοθεί με γρήγορη και σχηματική εγχάραξη. Είναι όρθιος, σε μετωπική στάση και υψώνει τα χέρια του σε δέηση, ενώ στην επάνω κεραία του σταυρού υπάρχει η επιγραφή με το όνομά του. Οι σταυροί-λειψανοθήκες ήταν τα σπουδαιότερα φυλαχτά των Βυζαντινών, που τα φορούσαν ως εγκόλπια, κρεμαστά στο στήθος. Στο εσωτερικό τους φυλάσσονταν τμήματα του Τιμίου Ξύλου ή άλλα λείψανα, όπως ξύλο, ύφασμα ή στάχτη, που είχαν καθαγιαστεί από την επαφή τους με άλλα ιερά λείψανα. Παράγονταν σε μεγάλες ποσότητες τον 10-12ο αιώνα, σε εργαστήρια που ήταν διάσπαρτα σε όλη την αυτοκρατορία.

Χρονολόγηση: Μεσοβυζαντινή περίοδος, 8ος - 9ος αι. μ.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Θεσσαλονίκη