Από την Εικονομαχία στη λάμψη των Μακεδόνων και των Κομνηνών

Χάλκινο εικονίδιο του Αγίου Νικολάου
Εικονίδιο του αγίου Νικολάου

Μικρή ορθογώνια εικόνα με παράσταση του αγίου Νικολάου. Στο κέντρο της εικονίζεται ο άγιος όρθιος, να κρατεί κλειστό Ευαγγέλιο, δεξιά και αριστερά του, στο ανώτερο μέρος, εικονίζονται σε προτομή ο Χριστός και η Παναγία, που του προσφέρουν το Ευαγγέλιο και το ωμοφόριο, ενώ στα πόδια του παριστάνεται γονατιστός ο κάτοχος ή ο αφιερωτής της εικόνας. Η κεντρική παράσταση περιβάλλεται από πλαίσιο, που διακοσμείται με βλαστούς και φύλλα, ανάμεσα στα οποία υπάρχουν δέκα μετάλλια, με τις μορφές των αρχαγγέλων Γαβριήλ και Μιχαήλ, των πατέρων της Εκκλησίας και ιαματικών αγίων, όπως μας πληροφορούν οι αντίστοιχες επιγραφές. Το εικονίδιο είναι χυτό, αλλά οι λεπτομέρειες της διακόσμησής του έχουν αποδοθεί με εγχαράξεις. Πιθανότατα αποτελεί μίμηση ανάλογων μεγάλων έργων, ψηφιδωτών ή φορητών εικόνων, που αφιερώνονταν σε αγίους ή χρησιμοποιούνταν στην ιδιωτική λατρεία. Στο ανώτερο μέρος του υπάρχει οπή ανάρτησης, που δείχνει ότι μάλλον αποτελούσε αφιέρωμα σε εικόνα ή ναό του αγίου Νικολάου.

Επιγραφή:   Ο Α(ΓΙΟC) ΝΙΚΩΛ(ΑΟC), Ο Α(ΓΙΟC) ΙΩ(ΑΝΝΗC) Ο ΧΡ(ΥCΟCΤΟΜΟC), Ο Α(ΓΙΟC) ΙΩ(ΑΝΝΗC) ΘΕΟΛΟΓ(ΟC), Ο Α(ΓΙΟC) ΚΟCΜΑ(C), Ο Α(ΓΙΟC) ΠΑΝΤΕΛΕ(ΗΜΩΝ), Ο Α(ΓΙΟC) ΔΑΜΗΑΝ(Ο)C, Ο Α(ΓΙΟC) ΓΡΗΓ(ΟΡΙΟC) και [O Α(ΓΙΟC) Β]ΑCΙ[ΛΕΙΟC]
Χρονολόγηση: Μεσοβυζαντινή περίοδος, 11ος αι. μ.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Θεσσαλονίκη