Από την Εικονομαχία στη λάμψη των Μακεδόνων και των Κομνηνών

Χρυσά σκουλαρίκια
Σκουλαρίκια

Ζεύγος χρυσών σκουλαρικιών, που βρέθηκαν μαζί με άλλα κοσμήματα των μεσοβυζαντινών χρόνων και αποτελούν χαρακτηριστικό δείγμα της μεταλλοτεχνίας και της μικροτεχνίας της εποχής. Είναι κυκλικά, κατασκευασμένα με χύτευση και ο κρίκος τους διακοσμείται με χρυσά κομβία και κοκκίδωση. Το εξωτερικό κατώτερο τμήμα τους διακοσμείται με τριπλή σειρά μαργαριταριών. Κάθε μαργαριτάρι είναι περασμένο σε λεπτή ράβδο, που καταλήγει σε κομβίο. Στην εσωτερική περιφέρεια του κρίκου υπήρχε ανάλογη σειρά μαργαριταριών, αλλά μονή, η οποία, όμως, δεν έχει διασωθεί στο σύνολό της. Τα σκουλαρίκια αυτού του είδους ήταν αρκετά διαδεδομένα την εποχή αυτή και ο τρόπος με τον οποίο τα φορούσαν μας είναι γνωστός από απεικονίσεις γυναικών σε ζωγραφικά έργα: στηρίζονταν στην κόγχη του αυτιού και περιέβαλλαν το λοβό, χωρίς να τον τρυπούν, ή το μέσο του πτερυγίου σε ορθή γωνία.

Χρονολόγηση: Μεσοβυζαντινή περίοδος, 10ος - 14ος αι. μ.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Θεσσαλονίκη, Οδός Δωδεκανήσου
Διαστάσεις: διάμετρος: 0,04 μ.
Υλικό: Χρυσός, Μαργαριτάρι
Αριθμός Ευρετηρίου: ΒΚο 262/1

Ενδεικτική Βιβλιογραφία

Παπανικόλα-Μπακιρτζή Δ. (επιμ.), Ώρες Βυζαντίου: έργα και ημέρες στο Βυζάντιο. Καθημερινή ζωή στο Βυζάντιο: κατάλογος έκθεσης: Θεσσαλονίκη, Λευκός Πύργος, Οκτώβριος 2001- Ιανουάριος 2002, Αθήνα, 2002, 433