Μόνιμη Έκθεση Επιγραφικού Μουσείου

Η ενεπίγραφη βάση του μνημείου του Ξενοφάντου
Ενεπίγραφη βάση του επιτύμβιου μνημείου του Ξενοφάντου

Βάση του αγάλματος, που είχε στηθεί ως μνημείο επάνω από τον τάφο ενός νεαρού Αθηναίου, του Ξενοφάντου. Στην κοιλότητα που διακρίνεται στο επάνω μέρος της βάσης προσαρμοζόταν η πλίνθος με τα πόδια του αγάλματος, που δεν σώζεται σήμερα. Ένα λιτό επίγραμμα προς τιμήν του νεκρού έχει χαραχθεί στο πρόσθιο μέρος της βάσης. Με αυτό ο πατέρας του νεκρού Ξενοφάντου, ο Κλεόβουλος, θρηνεί την αρετή και τη φρονιμάδα του πρόωρα χαμένου γιου του. Σε ανάμνηση, έστησε πάνω από τον τάφο του το άγαλμά του. Η επιγραφή σώζεται σε πέντε στίχους και είναι γραμμένη με πυκνά, μεγάλα γράμματα, χαρακτηριστικά των αρχαϊκών χρόνων. Στη μία πλευρά της βάσης σώζεται και η υπογραφή του γνωστού γλύπτη που φιλοτέχνησε το άγαλμα, του Αριστίωνος από την Πάρο.

Επιγραφή:   ΣΕΜΑ ΠΑΤΕΡ ΚΛΕ[.]-
ΒΟΛΟΣ ΑΠΟΦΘΙΜΕ-