Μόνιμη Έκθεση Επιγραφικού Μουσείου

Μαρμάρινη επιτύμβια στήλη με ονόματα πεσόντων Αθηναίων
Επιτύμβια στήλη με ονόματα πεσόντων Αθηναίων

Μεγαλοπρεπής στήλη πεσόντων, από δημόσιο ταφικό μνημείο των Αθηνών. Πρόκειται για κατάλογο ονομάτων των Αθηναίων, που σκοτώθηκαν σε μάχες στον Ελλήσποντο και στο Αιγαίο. Αναφέρονται τα ονόματα 59 νεκρών, που έπεσαν σε μάχες πιθανότατα του 447 π.Χ. Παρατίθενται κατά φυλές, σε στήλες που γράφηκαν ταυτόχρονα και με μεγάλη επιμέλεια, ενώ υπάρχουν και επικεφαλίδες με τις τοποθεσίες των μαχών. Ο χαράκτης αρχικά είχε προβλέψει χώρο για να προστεθούν ονόματα πεσόντων, που θα γίνονταν γνωστά αργότερα ή θα πέθαιναν από τα τραύματά τους. Λίγο αργότερα, πράγματι προστέθηκαν τα ονόματα πεσόντων σε άλλες μάχες, μάλλον της ίδιας χρονιάς. Στο κάτω μέρος της στήλης υπάρχει συγκινητικό επίγραμμα για όσους σκοτώθηκαν στον Ελλήσποντο, που μοιάζει με επίγραμμα της Παλατινής Ανθολογίας (7.258) για τους πεσόντες στον Ευρυμέδοντα το 446 π.Χ., το οποίο αποδίδεται στο Σιμωνίδη.

Χρονολόγηση: Κλασική περίοδος, πιθανότατα 447 π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Αθήνα
Διαστάσεις: μήκος: 0,51 μ., πλάτος: 0,185 μ., ύψος: 1,695 μ.
Υλικό: Μάρμαρο
Αριθμός Ευρετηρίου: ΕΜ 10618

Ενδεικτική Βιβλιογραφία

Clairmont, Chr. W., Patrios Nomos, public burial in Athens during the fifth and fourth centuries: the archaeological, epigraphic-literary and historical evidence I, London, 1983, 165-9, n. 32b

Pritchett, W.K., Greek State at War, IV, London, 1985, 142 and 148, 183-4

Meiggs R., Lewis D., A Selection of Greek Historical Inscriptions to the End of the Fifth Century BC, Revised Edition, Οξφόρδη, 1988

Η ελληνική γραφή: κατάλογος έκθεσης, Αθήνα, 2003, αρ. 26

Άνω τμήμα της επιτύμβιας στήλης