Μόνιμη Έκθεση Επιγραφικού Μουσείου

Δημίοσια ενεπίγραφη στήλη
Ενεπίγραφη στήλη για την κατασκευή του αγάλματος της Αθηνάς

Η επιγραφή σχετίζεται με ένα από τα καλλιτεχνικά αριστουργήματα της αρχαιότητας, το χρυσελεφάντινο άγαλμα της Αθηνάς, έργο του Φειδία, που βρισκόταν μέσα στον Παρθενώνα. Για την επίβλεψη και χρηματοδότηση της κατασκευής του αγάλματος είχε οριστεί ειδική επιτροπή επιστατών. Η επιγραφή σώζει την αρχή ενός απολογισμού τους, και χρονολογείται με ακρίβεια, αφού αναφέρεται το όνομα του Κιχήσιππου από το Μυρρινούντα, που ήταν γραμματέας των επιστατών το 440/39 π.Χ. Είναι γραμμένη με τον τυπικό τρόπο των δημόσιων αθηναϊκών επιγραφών της κλασικής εποχής, αλλά στο λίθο έχουν χαραχθεί μόνο πέντε στίχοι. Η επιγραφή έμεινε ημιτελής, ίσως λόγω θραύσης του λίθου ή για κάποιο άλλο λόγο, που δεν γνωρίζουμε. Ωστόσο, υπάρχει και μια όμοια πλήρης επιγραφή, από την οποία μαθαίνουμε τις λεπτομέρειες για την κατασκευή του αγάλματος και το συνολικό του κόστος.

Επιγραφή:   ΘΕΟΙ : ΑΘΕΝΑ : ΤΥΧΕΚΙΧΕΣΙΠΠΟΣ : ΕΓΡΑΜΜΑ-ΤΕΥΕ : ΑΓΑΛΜΑΤΟΣ : ΕΠΙ-ΣΤΑΤΕΣΙ : ΜΥΡΡΙΝΟΣΙΟΣΛΕΜΜΑ : ΠΑΡΑ
Χρονολόγηση: Κλασική περίοδος, 440/39 π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Αθήνα, Ακρόπολη
Διαστάσεις: μήκος: 0,288 μ., πλάτος: 0,118 μ., ύψος: 0,254 μ.
Υλικό: Μάρμαρο
Αριθμός Ευρετηρίου: ΕΜ 6765

Ενδεικτική Βιβλιογραφία

Meiggs R., Lewis D., A Selection of Greek Historical Inscriptions to the End of the Fifth Century BC, Οξφόρδη, 1969, n. 54 A

Η ελληνική γραφή: κατάλογος έκθεσης, Αθήνα, 2003, αρ. 10