Μόνιμη Έκθεση Επιγραφικού Μουσείου

Όρος για το ιερό του Διός, της Γης και της Αθηνάς
Όρος για το ιερό του Δία, της Γης και της Αθηνάς

Πρόκειται για μία από τις πολλές ενεπίγραφες στήλες που υπήρχαν στις αρχαίες πόλεις και οριοθετούσαν δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους, γι' αυτό και ονομάζονταν «όροι». Η συγκεκριμένη επιγραφή ήταν, στα τέλη του 5ου αι. π.Χ., ο όρος του ιερού, που είχε ιδρυθεί στην περιοχή των Αμπελοκήπων στην Αθήνα και ήταν αφιερωμένο σε τρεις θεούς: στο Δία Μειλίχιο, στη Γη και στην Αθηνά. Εκτός από την οριοθέτηση του χώρου, ο όρος ενός ιερού εξασφάλιζε την έγγεια ιδιοκτησία του ιερού και, παράλληλα, απαγόρευε την πρόσβαση στους βέβηλους. Η μικρή επιγραφή αποτελείται από πέντε στίχους και έχει χαραχθεί σύμφωνα με το στοιχηδόν τρόπο γραφής, στον οποίο υπάρχει απόλυτη στοίχιση και ίσες αποστάσεις μεταξύ των γραμμάτων κάθε στίχου αλλά και μεταξύ των ίδιων των στίχων. Στο όνομα ΓΗΣ παρατηρείται ένα λάθος του χαράκτη, ο οποίος ξεκίνησε να γράφει πρώτο στη σειρά το όνομα της Αθηνάς αντί αυτού της Γης, που τελικά προηγήθηκε.

Επιγραφή:   ΗΙΕΡΟΝ :ΔΙΟΣ : ΜΙ-ΛΙΧΙΟ : Γ-ΗΣ : ΑΘΗΝ-ΑΙΑΣ
Χρονολόγηση: Κλασική περίοδος, τέλη 5ου αι. π.Χ.