Μόνιμη Έκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Κομοτηνής

Η μπροστινή όψη της αμφίγλυφης στήλης Αθηνών 40- Κομοτηνής
Επιτύμβια αμφίγλυφη στήλη

Ιδιαίτερα σημαντική για την εξέλιξη των πολυπρόσωπων επιτυμβίων αναγλύφων είναι η αρχαϊκή στήλη, τμήμα της οποίας βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής. Στην κύρια όψη της εικονίζεται ο νεκρός άνδρας ως αγένειος ιματιοφόρος νέος, που βαδίζει προς τα δεξιά και πατά σε στενό ανάγλυφο κανόνα. Η κόμη του είναι δεμένη με ταινία και χωρισμένη σε λεπτούς σχοινοειδείς βοστρύχους, που καταλήγουν σε μια σειρά ελίκων, ενώ τρεις τορμίσκοι υποδηλώνουν τη στερέωση ενός πρόσθετου μεταλλικού στεφανιού. Η έκφραση του προσώπου του χαρακτηρίζεται από το τυπικό αρχαϊκό μειδίαμα. Με το αριστερό του χέρι συγκρατεί το ιμάτιο που σκεπάζει όλο σχεδόν το σώμα. Στην άλλη όψη εικονίζεται προς τα δεξιά ο νεαρός υπηρέτης του, η μορφή του οποίου αποδίδεται σε μικρότερη κλίμακα. Είναι και αυτός ντυμένος με ιμάτιο και μεταφέρει στον αριστερό του ώμο ένα δίφρο κρατώντας τον με το αριστερό του χέρι. Τον συνοδεύει ο σκύλος του κυρίου του, που βρίσκεται κοντά στα πόδια του και στρέφει προς αυτόν το κεφάλι του. Το τμήμα με την κεφαλή του νεκρού βρίσκεται από το 1858 στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και στο Μουσείο της Κομοτηνής έχει συμπληρωθεί με γύψινο εκμαγείο από το γλύπτη Δ. Σωτηρούδη. Το ανθέμιο της στήλης δεν σώζεται ολόκληρο και η συμπλήρωσή του στηρίχθηκε στην αναπαράσταση του ζωγράφου Α. Κοντόπουλου.

Χρονολόγηση: Αρχαϊκή περίοδος
Τόπος Εύρεσης: Γλυκονέριο, νεκροταφείο της αρχαίας Δίκαιας