ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΦΩΤΟΘΗΚΗ
 
  Μόνιμες εκθέσεις  
 
© ΙΘ ΕΠΚΑ
Μερική άποψη της μόνιμης έκθεσης  
Μόνιμη Έκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Κομοτηνής
Η έκθεση περιλαμβάνει αντικείμενα από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Θράκης (Παραδημή, Στρύμη, Δίκαια, Άβδηρα, Μαρώνεια, Μάκρη, Μεσημβρία-Ζώνη, ποταμό Λίσσο, Τύμβους Άρζου, Ορεστιάδα, Τραϊανούπολη).Καλύπτει τη χρονική περίοδο από τα νεολιθικά μέχρι τα βυζαντινά χρόνια.
Η επιλογή των εκθεμάτων έγινε με στόχο να παρουσιαστούν τα πιο αξιόλογα έργα κάθε κατηγορίας και να εκπροσωπούνται συγχρόνως οι σημαντικότεροι χώροι διαφόρων εποχών. Η παρουσίασή τους δεν ακολούθησε αυστηρά μια ...
 
  Περιοδικές εκθέσεις  
 
© ΙΘ ΕΠΚΑ
Μερική άποψη της έκθεσης  
Αρχαία Θράκη και ελληνικός Πολιτισμός
(1992-2014)

Η έκθεση κάλυπτε τη χρονική περίοδο από τον 5ο αι. π.Χ. μέχρι τον 2ο αι. μ.Χ. Ετοιμάστηκε το 1992, στο πλαίσιο του 2ου Διεθνούς Συμποσίου Θρακικών Σπουδών με θέμα: "Αρχαία Θράκη, Αρχαϊκοί, Κλασικοί, Ελληνιστικοί, Ρωμαϊκοί χρόνοι" που διοργανώθηκε από το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Μορφωτικό Όμιλο Κομοτηνής.
Στην έκθεση αυτή, που παρέμεινε στο μουσείο για πολλά χρόνια, παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά ευρήματα των ανασκαφών της περιόδου 1980-1991 από τους σημαντικότερους χώρους της Θράκης.
Η ...
 
 
© ΕΦΑ ΡΟΔΟΠΗΣ
Αφίσα της περιοδικής έκθεσης  
Τα εκατό χρόνια των ανασκαφών της Γαλλικής Σχολής Αθηνών στη Θάσο
(15/11/2014-15/1/2015)

Η έκθεση είχε ως στόχο να παρουσιάσει το πολύπλευρο έργο που επιτελείται από τη Γαλλική Σχολή Αθηνών εδώ και 100 χρόνια στο νησί της Θάσου.
Περιλάμβανε πλούσιο αρχειακό φωτογραφικό υλικό και παρουσίαζε μεγάλο ενδιαφέρον για την ιστορία της αρχαιολογικής έρευνας του νησιού. Το φωτογραφικό και πληροφοριακό υλικό οργανώθηκε σε θεματικές ενότητες που παρουσίαζαν συνοπτικά τη δραστηριότητα της Γαλλικής Σχολής, τους σημαντικούς ερευνητές που έδρασαν στο νησί, καθώς και το πλούσιο συγγραφικό έργο που ...
 
 
© ΕΦΑ ΡΟΔΟΠΗΣ
Αφίσα της περιοδικής έκθεσης  
50 Χρόνια Αστερίξ. Ο Αστερίξ στη Κομοτηνή
(15/11/2014-15/1/2015)

Η Εφορεία Αρχαιοτήρων Ροδόπης σε συνεργασία με το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης και τη Μαμούθ Κόμιξ, υποδέχτηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής την περιοδική έκθεση «50 χρόνια Αστερίξ», που διοργανώθηκε με αφορμή την επέτειο των 50 χρόνων από την κυκλοφορία του πρώτου τεύχους του Αστερίξ.
Η έκθεση περιλάμβανε πλάκες σχεδιασμού σε κάδρα, αφιερωμένα στα τεύχη του Αστερίξ, καμβάδες με γενικά στοιχεία για το κόμικ, ειδική κατασκευή με δραστηριότητες για ...
 
 
© Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης
Αφίσα έκθεσης φωτογραφίας της Σαμοθράκης του ΄80  
Η Σαμοθράκη της δεκαετίας του ’80, όπως την αποτύπωσε ο φωτογραφικός φακός του αρχαιολόγου Δημήτρη Μάτσα
(10/02/2020-30/04/2020)

Οι φωτογραφικές λήψεις της έκθεσης χρονολογούνται από το 1981 μέχρι το 1989, την πρώτη δεκαετία της παρουσίας στη Σαμοθράκη του αρχαιολόγου Δημήτρη Μάτσα, όταν ο τελευταίος επόπτευε τις ανασκαφές στο Μικρό Βουνί και τον Βρυχό, την αρχαιολογική επισκόπηση Σαμοθράκης στο δυτικό πεδινό τμήμα του νησιού, την εθνοαρχαιολογική έρευνα της παραδοσιακής διαχείρισης του νερού, ενώ παράλληλα διενεργούσε τις αυτοψίες της υπηρεσιακής καθημερινότητας. Παράλληλα με την υπαλληλική του δραστηριότητα, τη συγκεκριμένη ...
 
 
© ΕΦΑ ΡΟΔΟΠΗΣ
Αφίσα της περιοδικής έκθεσης  
Θρακικό Πέλαγος. Δρόμοι της θάλασσας, ναυάγια και ενάλια ευρήματα
(20/5/2017-31/12/2017)

Η περιοδική έκθεση, μέσα από την οποία το νερό αποκτά συμβολικό χαρακτήρα, παρουσιάζει ευρήματα που χρονολογούνται από την προϊστορική εποχή έως τους βυζαντινούς χρόνους και προέρχονται από ανασκαφές στη Ροδόπη και τον Έβρο και από το Θρακικό Πέλαγος, σε μια προσπάθεια ανάδειξης της σπουδαιότητας του Θρακικού Πελάγους για την περιοχή της Θράκης και τον πολιτισμό της σε πολλαπλό επίπεδο.
 
 
© Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης
Αφίσα έκθεσης για την Εγνατία Οδό  
Διαδρομή και σημαντικοί σταθμοί της Εγνατίας Οδού στην Π.Α.Μ.Θ.
(29/11/2019-31/12/2019)

Περιοδική έκθεση φωτογραφίας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής με θέμα μνημεία της Εγνατίας Οδού στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στο πλαίσιο του 5ου Περιφερειακού Φεστιβάλ Via Egnatia 2019.
 
 
© ΕΦΑ ΡΟΔΟΠΗΣ
Αφίσα της περιοδικής έκθεσης  
Άρης Κωνσταντινίδης: ο αρχιτέκτονας του Αρχαιολογικού Μουσείου Κομοτηνής
(17/5/2014-17/9/2014)

Η έκθεση αποτέλεσε σύλληψη και σχεδιασμό της ΙΒ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και παρουσιάστηκε με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των εκατό χρόνων από τη γέννηση του Άρη Κωνσταντινίδη, προκειμένου να τιμηθεί ο ξεχωριστός αρχιτέκτονας με τη νεωτερική ματιά και το σολωμικό πρότυπο. Η ΙΘ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων τίμησε στη συνέχεια τον αρχιτέκτονα με την παρουσίαση της έκθεσης και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής.