Μόνιμη Έκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Κομοτηνής

Μαρμάρινο λιοντάρι
Επιτύμβιο λιοντάρι

Χαρακτηριστικό έργο της γλυπτικής των αρχαϊκών χρόνων είναι το εντυπωσιακό λιοντάρι, που αποτελούσε επιτύμβιο μνημείο στο νεκροταφείο της αρχαίας Στρύμης. Το μεγαλόσωμο ζώο απεικονίζεται στην τυπική οκλάζουσα στάση των αρχαϊκών λιονταριών. Είναι καθισμένο στα πίσω πόδια του με ορθά και τεντωμένα τα μπρoστινά, ενώ το κεφάλι του είναι στραμμένο μπροστά. Το έργο εντάσσεται στο βορειο-ιωνικό κύκλο της αρχαϊκής γλυπτικής και πιθανότατα αποτελεί προϊόν του τοπικού εργαστηρίου γλυπτικής, που είχε αναπτυχθεί στη Θάσο.

Χρονολόγηση: Αρχαϊκή περίοδος
Τόπος Εύρεσης: Μητρικό (Νεκροταφείο Αρχαίας Στρύμης)
Διαστάσεις: μήκος: 0,58 μ., πλάτος: 0,105 μ., ύψος: 0,24 μ.
Υλικό: Μάρμαρο

Ιστορικά / Μυθολογικά Πρόσωπα
Αφροδίτη

Ενδεικτική Βιβλιογραφία

Kokkorou-Alevras G., "Die Entstehungszeit der naxischen Delos-Lowen und anderen Tierskulpturen der Archaik", AntK 36, (1993)

Κοκκορού-Αλευρά Γ., "Το Λιοντάρι αρ. 274 του Αρχαιολογικού Μουσείου Κομοτηνής", Πρακτικά 2ου Διεθνούς Συμποσίου Θρακικών Σπουδών: Αρχαία Θράκη, Κομοτηνή 1992, τ. ΙΙ, Αλεξανδρούπολη, 1997