Μόνιμη Έκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου

Ομοίωμα διώροφου ιερού

Πρόκειται για ένα από τα πρωιμότερα πήλινα ομοιώματα ιερών, που σώζονται από τη μινωική Κρήτη. Είναι κατασκευασμένο από τραχύ πηλό, η επιφάνειά του καλύπτεται με επίχρισμα και οι λεπτομέρειες δηλώνονται με χρώμα. Αποδίδει διώροφο κτίσμα, από το οποίο διατηρείται σε καλή κατάσταση μόνο ο επάνω όροφος, ενώ το μεγαλύτερο τμήμα του κάτω ορόφου έχει καταστραφεί, αν και σώζονται αρκετά στοιχεία από τους τοίχους και τα παράθυρα, που επιτρέπουν την αποκατάστασή του. Η κάτοψή του είναι ελλειψοειδής και η στέγη του επίπεδη. Ο επάνω όροφος είναι μικρότερος σε έκταση και αποτελείται από ένα δωμάτιο και εξώστη, που σχηματίζεται από τη στέγη του ισογείου. Στην πρόσοψη έχει διπλή είσοδο με πεσσό και δεξιά της μικρή εσοχή με κίονα που στηρίζει τη στέγη. Στον πίσω τοίχο ανοίγονται δύο παράθυρα, ένα απλό και ένα διπλό, ενώ στους πλευρικούς τοίχους υπάρχουν ακόμη μία θύρα και ένα παράθυρο. Ο εξώστης διαθέτει μικρό τοιχίο, που επιστέφεται με κέρατα καθοσιώσεως, τα οποία δηλώνουν και το λατρευτικό χαρακτήρα του κτηρίου.

Χρονολόγηση: Μέση Εποχή του Χαλκού, 1900. - 1700/1650 π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Μοναστηράκι