Μόνιμη Έκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου

Ηθμοπυξίδα

Τυπικό δείγμα της κεραμικής της κεντρικής Κρήτης, που φαίνεται ότι σχετίζεται και με την αρωματοποιία των μινωικών χρόνων. Το αγγείο έχει σφαιρικό-κωνικό σώμα, διάτρητο πυθμένα, κυλινδρικό πόδι και καλύπτεται με ημισφαιρικό πώμα. Σώζεται ακέραιο και φέρει διακόσμηση με μαύρη στιλπνή βαφή, χαρακτηριστική της κεντρικής Κρήτης: στο πλατύτερο μέρος, μεγάλη σπείρα, που συνδέεται με άνθη παπύρου, και στο κατώτερο, πιο στενό τμήμα, κρίνους, κρόκους και, ίσως, άνθη κάππαρης. Η περίτεχνη διακόσμηση αυτού του τύπου, με διάφορα είδη εντυπωσιακών φυτών, είναι συνηθισμένη για τις ηθμοπυξίδες και φαίνεται ότι απεικονίζει και τη χρήση των αγγείων αυτών, που ήταν σχετική με την αρωματοποιία. Το συγκεκριμένο αγγείο βρέθηκε σε τάφο της Υστερομινωικής ΙΙ περιόδου μαζί με μία πυξίδα, που επίσης συνδέεται με τη χρήση αρωματικών υλών, γεγονός που ενισχύει την άποψη πως οι κάτοικοι του Χαμαλευρίου την περίοδο εκείνη ασχολούνταν με την παραγωγή αιθέριων ελαίων και αρωματικών φυτών.

Χρονολόγηση: Ύστερη Εποχή του Χαλκού, 1425 - 1390 π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Σταυρωμένος
Διαστάσεις: μήκος: σωμ. 0,26 μ., ύψος: 0,408 μ.
Αριθμός Ευρετηρίου: Π 2337
Χρήση: Αρωματικά
Αίθουσα Έκθεσης: Προθήκη 6

Ενδεικτική Βιβλιογραφία

Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη Μ., "Ομάδα νεοανακτορικών αγγείων από το Σταυρωμένο Ρεθύμνης" στο Ειλαπίνη Α', Ηράκλειο, 1987

Μινωιτών και μυκηναίων γεύσεις, Αθήνα, 1999, 27