Μόνιμη Έκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου

Οδοντόφρακτο κράνος

Οδοντόφρακτο κράνος, του τύπου που περιγράφεται στην Ιλιάδα. Βρέθηκαν 59 χαύλιοι, όλοι επεξεργασμένοι με οπές ραφής. Σύμφωνα με την ομηρική περιγραφή, το κράνος αποτελείται από την "κυνέη", σκουφί δερμάτινο με μάλλινη επένδυση, το οποίο προστατεύεται από επάλληλες σειρές ειδικά επεξεργασμένων δοντιών κάπρου σε αντίρροπη διάταξη. Το αρχικό ύψος του κράνους έχει υπολογιστεί σε 23 - 25 εκ. Ο μεγάλος αριθμός χαυλίων που βρέθηκε επέτρεψε την αποκατάστασή του. Συνολικά το κράνος περιελάμβανε 93 δόντια αγριόχοιρου, χωρίς αυτά των επαότρων, που χρησίμευαν για την κάλυψη του αυχένα.

Από το υστερομινωικό νεκροταφείων Αρμένων Ρεθύμνου (1370/1360 - 1300 π.Χ.)

Χρονολόγηση: Ύστερη Εποχή του Χαλκού, 1370/1360 - 1300 π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Ρέθυμνο, Νεκροταφείο Αρμένων
Διαστάσεις: ύψος: 0,23-0,25 μ.
Υλικό: Δόντια κάπρου
Αριθμός Ευρετηρίου: Ο 266

Ενδεικτική Βιβλιογραφία

Μπάνου Ε., "Το οδοντόφρακτο κράνος από το ΥΜ ΙΙΙ Νεκροταφείο στους Αρμένους Ρεθύμνης" στο Πεπραγμένα Στ' Διεθνούς Κρητολογικού Συνεδρίου, τ. Α', Χανιά, 1990, 39-47