Μόνιμη Έκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου

Κάτοπτρο

Κάτοπτρο με χάλκινο δίσκο και λαβή από ελεφαντόδοτο. Πρόκειται για εξαίρετο δείγμα κρητομυκηναϊκής ελεφαντουργίας, με ενδιαφέρουσα παράσταση λατρευτικής τελετουργίας. Ο δίσκος σώζεται ακέραιος, ενώ η λαβή, που έχει συγκολληθεί από πολλά θραύσματα, σώζεται μόνο στο ανώτερο τμήμα της. Φέρει και στις δύο όψεις της ανάγλυφη διακόσμηση από λεοντόμορφους δαίμονες, που περπατούν πάνω σε φοινικόφυλλα και κρατούν σπονδικές πρόχους. Το κατώτερο τμήμα της λαβής θα είχε τη μορφή φοινικόδενδρου, από το οποίο σώζονται μόνο τα άκρα των κλαδιών. Οι καθρέπτες είναι αντικείμενα καλλωπισμού αιγυπτιακής προέλευσης και συνήθως βρίσκονται ως κτερίσματα σε τάφους, όπως και ο συγκεκριμένος.

ΣΥΝΕΧ.ΣΤΗΝ ΕΠΙΓΡΑΦΗ

Επιγραφή:   Η παράσταση του δαίμονα, που σχετίζεται με τη βλάστηση ή τη λατρεία του νεαρού θεού, είναι επίσης αιγυπτιακό δάνειο με εικονογραφικό πρότυπο την θεότητα Taweret
Χρονολόγηση: Ύστερη Εποχή του Χαλκού, 1370/1360 - 1340/1330 π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Παγκαλοχώρι, Θαλαμωτός τάφος
Διαστάσεις: πλάτος: λαβή 0,040 μ., διάμετρος: δίσκος 0,152 μ.
Υλικό: Χαλκός, Οστό
Αριθμός Ευρετηρίου: Μ 254, Ο 282

Ενδεικτική Βιβλιογραφία

Baxevani-Kouzioni K., Markoulaki St., "Une tombe a chambre MR III a Pankalohori", BCH 120, (1996), 641-703

Κρήτη-Αίγυπτος. Πολιτισμικοί δεσμοί τριών χιλιετιών: κατάλογος, Ηράκλειο, 2000, 163-165