Μόνιμη Έκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Αγίου Νικολάου

Τετραπλά ιερά κέρατα από το Ιερό Κορυφής του Πετσοφά
Σύνθετα ιερά κέρατα

Σύνθεση από ιερά κέρατα, το σπουδαιότερο σύμβολο της μινωικής θρησκείας, που φαίνεται ότι σχετιζόταν με τη λατρεία του ταύρου. Πρόκειται για ένα ζεύγος διπλών κεράτων, που περικλείεται από άλλο μεγαλύτερο. Στην κύρια όψη του φέρει ανάγλυφα τρία ακόμη μικροσκοπικά ζεύγη κεράτων και τρεις βωμίσκους σε τριμερή διάταξη, η οποία θυμίζει τη τριμερή διάρθρωση των μινωικών ιερών. Τα διπλά κέρατα από πηλό, λίθο ή κονίαμα, όπως τα συγκεκριμένα, έγιναν το χαρακτηριστικό στοιχείο της μινωικής λατρείας από τη Μέση Εποχή του Χαλκού, σηματοδοτώντας βωμούς και ιερά. Τα κέρατα από τον Πετσοφά, μοναδικά για τη σύνθεση και την πολυπλοκότητά τους, θυμίζουν τους διπλούς πελέκεις, το άλλο σύμβολο της μινωικής θρησκείας, των οποίων οι απολήξεις μερικές φορές «διπλασιάζονται? για να δώσουν μεγαλύτερη έμφαση στο ιερό αντικείμενο.

Χρονολόγηση: Μέση Εποχή του Χαλκού, 2100 - 1560 π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Πετσοφάς, Ιερό κορυφής Πετσοφά
Διαστάσεις: μήκος: 0,14 μ., πλάτος: 0,044 μ., ύψος: 0,098 μ.
Υλικό: Ασβεστοκονίαμα
Αριθμός Ευρετηρίου: MAN AE 6805

Davaras K., Guide to Cretan Antiquities, Αθήνα, 1976, 273-274

Αποστολάκου Β., Ο ταύρος στο μεσογειακό κόσμο. Μύθοι και λατρείες: κατάλογος έκθεσης: Βαρκελώνη 14 Νοεμβρίου 2002-6 Μαρτίου 2003, Αθήνα 19 Μαρτίου-7 Ιουνίου 2003, Αθήνα, 2003, 172, αρ. 49

Δαβάρας Κ., Μουσείον Αγίου Νικολάου, Αθήνα, χ.χ., 22, εικ. 31