Μόνιμη Έκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Αγίου Νικολάου

Προτομή Ίσιδος
Προτομή Ίσιδας

Μικρή χάλκινη προτομή της αιγυπτιακής θεάς Ίσιδας, που χρονολογείται στους πρώιμους ρωμαϊκούς χρόνους. Έχει κατασκευασθεί με την τεχνική του «χαμένου κεριού» και σώζεται σε καλή κατάσταση. Η θεά αποδίδεται ως το ύψος του στήθους και φοράει χειριδωτό χιτώνα και ιμάτιο, η μία άκρη του οποίου δένεται στη μέση του στήθους με τον τρόπο που χαρακτηριστικά ονομάζεται «κόμβος της Ίσιδας». Η κόμμωσή της είναι ιδιαίτερα επιμελημένη και στο κεφάλι της φέρει το σύμβολο της θεάς Αθώρ, δηλαδή ζεύγος κεράτων και ηλιακό δίσκο με ζεύγος φτερών στην κορυφή του. Η προτομή ίσως ήταν στερεωμένη σε μεγάλο σκεύος ή κιβώτιο, αν και δε σώζονται οπές προσήλωσης ή υλικό επικόλλησης, που να βεβαιώνουν τέτοια χρήση. Ωστόσο, μια παρόμοια χάλκινη προτομή Ίσιδας, που βρίσκεται στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστόνης, έχει ερμηνευθεί ως διακοσμητικό στοιχείο κιβωτίου.

Χρονολόγηση: Ρωμαϊκή περίοδος, 2ος - 1ος αι. π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Σητεία
Διαστάσεις: πλάτος: 0,103 μ., ύψος: 0,175 μ.
Υλικό: Χαλκός
Αριθμός Ευρετηρίου: ΜΑΝ ΑΕ 1736

Ιστορικά / Μυθολογικά Πρόσωπα
Ίσις

Ενδεικτική Βιβλιογραφία

Αποστολάκου Β., Αυγό στρουθοκαμήλου στο Κρήτη-Αίγυπτος. Πολιτισμικοί δεσμοί τριών χιλιετιών: κατάλογος έκθεσης: Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, 21 Νοεμβρίου 199-21 Σεπτεμβρίου 2000, Αθήνα, 2000, 430-431, αρ. 499