Μόνιμη Έκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Αγίου Νικολάου

Η θεά της Μύρτου
Θεά της Μύρτου

Εξαίρετο ανθρωπόμορφο σπονδικό αγγείο, γνωστό ως «η θεά της Μύρτου». Είναι χειροποίητο και συγκολλημένο από θραύσματα. Απεικονίζει σχηματοποιημένη γυναικεία μορφή με μεγάλο κωδωνόσχημο σώμα και ψηλό, λεπτό λαιμό, που στηρίζει το δυσανάλογα μικρό κεφάλι. Το σώμα είναι κοίλο εσωτερικά και η βάση επίπεδη. Η επιφάνειά του κοσμείται με κοκκινόχρωμη βαφή σε ανοιχτόχρωμο βάθος για να τονισθούν οι λεπτομέρειες, ενώ πλαστικά δηλώνονται τα πρόσθετα μικρά στήθη και τα λεπτά χέρια. Στο πρόσωπο τονίζονται τα μάτια, η μύτη και τα αυτιά, που επίσης αποδίδονται με σκούρο χρώμα. Με τα δύο της χέρια η θεά κρατάει σφιχτά στην αριστερή πλευρά μία μικρή ραμφόστομη πρόχου, που αποδίδεται πλαστικά. Το στόμιο της πρόχου είναι το μοναδικό άνοιγμα στο εσωτερικό του αγγείου, που φαίνεται ότι είχε τη χρήση ρυτού. Η μορφή ερμηνεύεται ως μινωική θεά οικουρός-προστάτιδα του νερού.

Χρονολόγηση: Πρώιμη Εποχή του Χαλκού, 2500 - 2300 π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Μύρτος, Δωμάτιο-ιερό 92, νότια του βωμού
Διαστάσεις: ύψος: 0,215 μ., διάμετρος: μέγ. 0,155 μ.
Αριθμός Ευρετηρίου: ΜΑΝ ΑΕ 7719
Χρήση: Τελετουργική χρήση

Ενδεικτική Βιβλιογραφία

Warren P., "Myrtos, an Early Bronze Age Settlement in Crete", BSA suppl. 7, (1972), 86, 209-210, αρ. P704, σχ. 92, πίν. 69-70

Warren P., "The beginnings of Minoan Religion" in Antichita Cretesi: Studi in Onore di doro Levi, I, 1973, 137-147

Δαβάρας Κ., Μουσείον Αγίου Νικολάου, Αθήνα, χ.χ., εικ. 13