Μόνιμη Έκθεση Επιγραφικού Μουσείου

Μαρμάρινη αναθηματική στήλη για τον Απόλλωνα Υπακραίο
Αναθηματική επιγραφή στον Απόλλωνα Υπακραίο

Χαρακτηριστικό δείγμα αναθηματικής επιγραφής των ρωμαϊκών χρόνων. Η μαρμάρινη πλάκα σώζεται σχεδόν ακέραια και χωρίζεται σε τρία κατακόρυφα μέρη. Στα δύο ακραία υπάρχει από ένα ανάγλυφο τρίγωνο, ενώ στο κεντρικό, πλατύ τμήμα, δεσπόζει ανάγλυφο στεφάνι μυρτιάς, στο εσωτερικό του οποίου έχει χαραχθεί αναθηματική επιγραφή προς τον Απόλλωνα Υπακραίο, σε οκτώ στίχους. Η πλάκα βρέθηκε σε σπήλαιο στη βόρεια κλιτύ της Ακρόπολης, όπου είχε ιδρυθεί το συγκεκριμένο ιερό του Απόλλωνα, μαζί με μια μεγάλη ομάδα ανάλογων ανάγλυφων πλακών με πανομοιότυπες αναθηματικές επιγραφές, που είχαν όλες ανατεθεί από θρησκευτικούς ή πολιτικούς άρχοντες της πόλης των Αθηνών. Σύμφωνα με το κείμενο της επιγραφής, η πλάκα αφιερώθηκε στον Απόλλωνα υπ' Άκραις από τον Τιβέριο Αντίστιο Κινέα, από το δήμο της Κοίλης, που διετέλεσε άρχων βασιλεύς.

Επιγραφή:   TIB.ANΤΙΣΤΙΟΣΚΙΝΕΑΣΕΚ ΚΟΙΛΗΣΑΠΟΛΛΩΝΙΥΠ' ΑΚΡΑΙΣΒΑΣΙ-ΛΕΥΣ.
Χρονολόγηση: Ρωμαϊκή περίοδος, Τέλη 1ου αι. μ.Χ.