Μόνιμη Έκθεση Επιγραφικού Μουσείου

Ανάθημα στον Ασκληπιό και την Υγεία σε μορφή δυο ποδιών
Ανάθημα στον Ασκληπιό και στην Υγεία

Αντιπροσωπευτικό δείγμα των πολυάριθμων παρόμοιων γλυπτών, που προέρχονται το ιερό του Ασκληπιού, το οποίο είχε ιδρυθεί στη νότια πλαγιά της Ακρόπολης της Αθήνας, δυτικά του Διονυσιακού θεάτρου. Πρόκειται για δύο πόδια που ακουμπούν επάνω σε ενεπίγραφη λίθινη βάση. Σύμφωνα με την επιγραφή, που είναι χαραγμένη σε τέσσερις στίχους, ο Φλάβιος Επίκτητος αφιέρωσε το γλυπτό στον Ασκληπιό και στην Υγεία. Οι επιγραφές που χαράσσονταν σε ανάγλυφα ή βάσεις γλυπτών με αναπαραστάσεις μελών του ανθρώπινου σώματος (πόδια, χέρια, μάτια, αυτιά κτλ.), αποτελούν ειδική κατηγορία αναθηματικών επιγραφών και έχουν βρεθεί στα περισσότερα ιερά του Ασκληπιού. Πρόκειται για κάτι ανάλογο με τα σημερινά τάματα, που αφιερώνονται στις εικόνες των ναών και αναπαριστούν το μέλος του ανθρώπινου σώματος, για την ίαση του οποίου ο πιστός ζητεί τη μεσολάβηση του θεού.

Επιγραφή:   ΦΛ. ΕΠΙΚΤΗΤΟΣΑΣΚΛΗΠΙΩΙΚΑΙ ΥΓΕΙΑΙΕΥΧΗΝ
Χρονολόγηση: Ρωμαϊκή περίοδος, 1ος αι. μ.Χ.